2DP
2017-09-29 214 瀏覽
成日都出街食飯,盡可能都想某啲飯局食得清淡啲健康啲。今次去到厚福街見到2DP以素食為主,而且人流都唔錯,於是就入去試試。半熟芝士燉蛋 伴 意式普洱朱古力 $68普洱朱古力味雪糕,茶香雖然是清淡啲,但味道幾清新,兩者味道都夠明顯,唔會互相搶去對方味道。雪糕中有朱古力碎,幼滑雪糕加上朱古力碎,口感就比較豐富。燉蛋是半熟狀態,燉蛋口感夠滑溜,吃落去感受到蛋香同芝士香味。而且燉蛋質地都夠挺身,唔會因為加入左芝士而變淋。起初以為芝士會好膩,但原來配上蛋之後,感覺又幾特別,唔會太膩。燉蛋旁邊仲有一條條多士條,可以沾上半熟燉蛋食,可以膩感再減半。墨西哥香辣素菜意粉 $64看似好似幾辣,成碟都係紅哂咁。不過食落其實係超小辣,感覺幾開胃的。香辣之中,覺得佢偏向辣味多於香。素菜意粉入面有唔少蔬菜,包括:秋葵、豆角、翠玉瓜、西蘭花、椰菜花,每種食物都煮得夠熟而爽口,當日食秋葵同翠玉瓜,爽口又夠味。整體蔬菜味道唔錯,調味剛好,而煮蔬菜時間廚師都拿捏得唔錯。因為唔同蔬菜要熟透的時間都唔同,要每種都唔會過熟又唔影響口感,都好睇廚師功夫架。意粉煮得爽口又吸收到香辣味,口感都唔錯。不過份量就少左啲,女士食就岩岩好,男

半熟芝士燉蛋 伴 意式普洱朱古力 $68

意式普洱朱古力雪糕

墨西哥香辣素菜意粉 $64

意粉煮得爽口又吸收到香辣味,口感都唔錯。不過份量就少左啲,女士食就岩岩好,男士就可能唔夠飽。

墨西哥香辣素菜意粉

墨西哥香辣素菜意粉

百年古樹蜜香紅茶 手沖$38

呢款茶味香濃,口感偏向滋潤,味道容易入口而帶點蜜香,解渴一流。

百年古樹蜜香紅茶