2023-10-11 120 瀏覽
˙˚ 𝐁𝐚𝐬𝐦𝐚𝐭𝐢 ˚˙印度菜除咗重慶大廈外,香港仲有好多選擇~幾年前唯一一次食,覺得濃味又少選擇,唔太啱食🥴上環有間樓上印度餐廳,有好多地道菜式,味道易入口,唔會過濃,招牌更標榜可辣/不辣,刷新咗對印度菜的印象,呢間好啱想初嚐印度口味的大家試試🇮🇳࿐🐡香燒馬友魚 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐅𝐢𝐬𝐡 $𝟏𝟔𝟖💫馬友魚外皮煎得微焦、香脆,肉質嫩滑,仲不斷漏黃油🤤用鐵板上枱熱辣辣,店員更會即時淋上檸檬汁,超級香~呢款應該頗啱大部香港人口味🤭🐣瑪沙拉香燒春雞 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐬𝐚𝐥𝐚 $𝟏𝟕𝟖💫烤雞肉質嫩滑,自身調味較淡,伴上由多款香料製成的傳統瑪沙拉醬後,味道會酸酸咸咸,冇咁單調😛🍃炸米餅配薄荷汁 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐮𝐫𝐢 $𝟖𝟖傳統印度小食~香脆炸米餅配上薯仔、鷹嘴豆內餡,再倒入附上的薄荷汁,味道清新、帶微辣,幾醒胃🧀芝士烤餅 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐍𝐚𝐚𝐧 $𝟒𝟐💫芝士偏淡味,凍咗後雖然冇得拉絲,但變咗軟心內餡咁,煙煙韌韌超好食!🫚薑蔥烤餅 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐍𝐚𝐚𝐧 $𝟑𝟔加上青蔥後會比另一款更香,但薑味唔突出,個人較愛芝士薄餅嗰種煙韌感🤫☕️特式香料茶 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐌𝐚𝐬
˙˚ 𝐁𝐚𝐬𝐦𝐚𝐭𝐢 ˚˙

🐡香燒馬友魚 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐅𝐢𝐬𝐡 $𝟏𝟔𝟖💫
Tandoori  Fish

🍃炸米餅配薄荷汁 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐮𝐫𝐢 $𝟖𝟖

🧀芝士烤餅 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐍𝐚𝐚𝐧 $𝟒𝟐💫

🫚薑蔥烤餅 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐍𝐚𝐚𝐧 $𝟑𝟔
Green  Onion  Naan

☕️特式香料茶 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐌𝐚𝐬𝐚𝐥𝐚 𝐓𝐞𝐚 $𝟑𝟕
玉桂味道非常突出,入口仲有種香料的微辛感覺,甜度比港式的更低,茶味相對更重
Indian  Masala  Tea

🍋青檸梳打 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐒𝐨𝐝𝐚 $𝟑𝟑
酸酸甜甜的青檸梳打好清新,解膩一流~
Lime  Soda
2023-09-17