2021-06-08 241 瀏覽
終於今日朋友仔放假有時間陪我去咗食餃子呢間「餃掂」一直想試,我有朋友之前食過,推介我去試吓。佢有幾間分店,而我哋今次去咗位於界限街的太子總店。果然無介紹錯,餃子有很多款不同口味的選擇。入到店内已經見到師傅很專業地包各種類型的餃子。而且餃子可以選擇不同煮法,有煎、灼及湯餃。我朋友比較鐘意食香口野,所以全部選了煎餃。除了餃子,其實餐廳還有雲吞、麵和多款小食供應。我們兩個人,今日都冇食午餐,所以特別餓。首先餃子分別點了「龍鳳松茸雙煎餃」、「韮菜豬肉餃」和「野生松茸素餃」。「韮菜豬肉餃」本身呢款傳統口味嘅餃子,只要鍾意食韮菜嘅朋友仔,其實真係一定冇得輸。配埋店內的辣椒油及醋,真係冇得頂,至於餐廳皇牌推介之一嘅「龍鳳松茸雙餃」,原來係黑、白松露雙併餃子。松露配入餃子味道十分獨特。而我尤其鍾意白松露餃。白松露香味令餃子味道與別不同。而黑松露餃的香味亦令人難忘。店另一獨特嘅餃子係野生松茸餃子,據說松茸有保健及很有藥用價值,能抗衰老、抗癌、抗副射等等多䅜功效。所以一定要試埋佢,我哋最後選了「野生松茸素餃」,呢款松茸素餃除了十分有益健康,更加啱晒素食人士。當然我哋吾止食餃子嘅。另外,仲叫咗個「蜜餞雞翼」
終於今日朋友仔放假有時間陪我去咗食餃子

韮菜豬肉餃(10只)$58  /  龍鳯松茸雙煎餃(10只)$86

野生松茸素餃(7只)

當然我哋吾止食餃子嘅。另外,仲叫咗個「蜜餞雞翼」同「黃金皮蛋」小食。而我好鍾意飲湯,所以亦試埋「狀元九鼎湯」,果然足料。

蜜餞雞翼(5只)
黃金原味皮蛋
狀元九鼎湯

另餐廳仲有自家煲製嘅「蜂蜜檸檬薏米水」同「山楂雪梨水」,兩款都十分清甜滋潤。食完煎炸野,飲番杯真係正,十分清潤。

蜂蜜檸檬薏米水
山楂雪梨水

第一次試了咁多口味嘅餃子,十分滿足
補充一下,餃子除了堂食,仲有外賣生餃子可供選購。可以買定返屋企,有時肚餓可以自己煮幾隻食
2021-06-04
野生松茸素餃(7只)
蜜餞雞翼(5只)
黃金原味皮蛋
狀元九鼎湯