2017-11-14 404 瀏覽
今次由男友帶我去將軍澳Popcorn 行街食嘢。行完買完係OpenRice 見到有間新開食店,所以好勇地走來試試。一開始被餐廳個名吸引,仲以為係中菜館。來到發現原來係台式文青cafe,早知就買本書來做下文青。🤣🤣🤣餐廳裝潢簡潔俐落,還有一個有文青風格的小角落,我個人好鐘意尼度嘅擺設。感覺幾似開係台灣某條小路上嘅cafe ,唔同嘅係尼度會見到商場嘅人來人往。男友就被其中兩個木牌吸引咗。😆嗯⋯⋯係幾有意思。😅好彩我哋去得比較早唔算多人,可以獨佔尼個小空間。因為第二晚男友帶佢媽媽去食個時,要排隊等。見到仲有下午茶餐牌,所以一齊影埋,價錢都幾吸引。枱面會有提醒,原來要出去先點餐付款。一如往常,男友食飯我食麵。🤷🏻‍♀️套餐有配菜,可以再加湯或蛋等。btw 個滷蛋係我個套餐加。滷肉飯得到男友認同,而我自己試過味道都唔錯,幾有台灣風味。雞排味道正常但沒有太大驚喜,但總好過某連鎖台式Cafe,食到嘅淨係炸粉。🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 另外紫菜魚丸湯味道都唔錯,加配都只係加六蚊。到我嘅麵。可以選擇台灣麵或米線,湯底都有四種選擇。而我就揀咗傳統嘅台灣紅燒牛肉湯。牛肉湯鮮甜,而麵就剛剛好,軟硬適中。男友用“彈牙”來

男友就被其中兩個木牌吸引咗。😆

嗯⋯⋯係幾有意思。😅

見到仲有下午茶餐牌,所以一齊影埋,價錢都幾吸引。

鹽酥雞排滷肉飯套餐

手工花枝丸麵

到我嘅麵。可以選擇台灣麵或米線,湯底都有四種選擇。而我就揀咗傳統嘅台灣紅燒牛肉湯。牛肉湯鮮甜,而麵就剛剛好,軟硬適中。男友用“彈牙”來形容。花枝丸味道都唔錯,重點係中間唔會“好粉”。而都真係食到中間有啲花枝碎。
個碗本身都已經好大(可以話大過我塊面🤣),而份量都好足。

麻辣牛肚絲

店員聽到我哋話食得辣,所以推薦尼道小食。而肚絲本來係男友最愛,但尼道麻辣牛肚絲反而係我食得最多。尼度用嘅辣椒唔係辣椒油,而係辣椒豆瓣醬。味道幾香又有麻味,有啲豆瓣醬會有陣酸味,尼個就無。所以都認同店員自誇話尼道菜唔錯。

三杯雞

又一道係男友鐘意嘅菜式,而我又不太明白。🤷🏻‍♀️(大家口味不同)
佢話九層塔嘅味可以重啲,但我個人就覺得已經好香九層塔味,雞肉都算嫩,算係唔錯。

紅豆奶茶&芒果綠茶

飲品我哋點咗芒果綠茶同紅豆奶茶。兩杯飲品都唔錯,而值得一提嘅係紅豆奶茶。我覺得奶茶嘅奶味香濃,而男友就覺得茶嘅味道都唔錯,同紅豆搭配嘅甜度剛好。

新開餐廳來講,尼度環境同味道都唔錯,而男友似乎幾滿意尼度,因為第二晚又帶媽媽來食🤣。

P.s 換咗電話之後,打算將啲相影靚啲。但發現upload上來之後就唔同咗質素🤦🏻‍♀️😢
2017-11-09
鹽酥雞排滷肉飯套餐