餐廳: 重慶二姐火鍋
資訊:

2017-10-08 1217 瀏覽
秋風正起,即是話又係打邊爐嘅季節,又嚟到我最愛嘅火鍋店;無論試過幾多間,到最後依然覺得二姐係最好食。已經嚟過好幾次,對上一篇二姐食評我略厭唔夠詳細,我真係好想大家可以試吓咩叫真正好食嘅麻辣火鍋。二姐嘅火鍋配料並唔係街市求其執一袋返屋企打邊爐嘅貨色:湯底一貫麻辣味濃,牛油香十足;藥材清湯鮮甜。由於本人不嗜牛食,所以通常打邊爐肉食均以雞豬取代。平時打邊爐嘅丸類我通通唔叫,因為所謂嘅豬肉丸咪又姐係貢丸,芝心丸咪又姐係啲化學魚蛋,但考慮到友人都要食肉嘅關係,我地叫莞茜豬肉丸,豬肉腸同黑豚肉。莞茜豬肉丸莞茜味超級香,鬆化嘅豬肉,唔彈牙因為真係用肉搓出嚟成丸狀。豬肉腸質感類似台灣腸,爽脆為主。呢到嘅嚮鈴係新鮮即炸,新鮮還新鮮,即炸還即炸,係兩回事嚟,坊間有太多話自己即炸嘅嚮鈴只不過買現成拎去翻炸就話自己新鮮即炸,一試就試得出係現成貨;但二姐嘅嚮鈴每一舊都脆卜卜大大件,無油益味,一浸落湯索曬湯底嘅牛油香。紅薯粉亦係必叫,比起其他粉類佢充份吸收曬湯汁嘅精華。兩個人食咗五百蚊鬆啲,我真係食足五百蚊嘅價值。依加好多餐廳好似攞正牌Hea你咁,收到你貴一貴但用一般貨色加少少Gimmick就排曬長龍,根本唔憂無客咁!有時好食嘅餐廳唔需要呢啲外來因素嚟增加佢嘅名氣,食物真材實料先最重要!
2017-10-03
  • 回味豬肉腸