東歐餐廳

Ivan The Kozak
相信呢家係香港講起烏克蘭菜,大家都會知yellow openrice推薦嘅東歐餐廳,同朋友快閃食lunch試試東歐傳統飲品,圖一左邊係Nalivka (Russian: нали́вка),紅寶石色係因為用黑莓、水果、蜂蜜和香料加酒(vodka?)浸漬過,每家每戶都有自己嘅家傳配方,酸酸甜甜有肉豆蔻肉桂味😆另一杯(圖一右)係Mors (Russian: морс),傳統非碳酸果汁飲料經新鮮莓果加糖烹煮後發酵,酒精含量較低(<1%),相比就Nalivka係簡單天然酸甜😬Set Lunch簡評🥗彩椒椰菜沙律—清甜椰菜彩椒, refreshing🎃南瓜湯—南瓜細滑香甜🥣羅宋湯—正宗烏克蘭版本,乳酪紅菜頭雜菜肉碎湯👅芝士焗牛脷磨菇飯—厚切牛脷粒加上芝士同磨菇,充滿油香咸香撈飯,雖然細細兜都已經好飽🐑蕃茄汁羊架配薯粒—茄汁係自家製分開上,薯仔磨成飯粒形狀好盞鬼老闆見我拎相機就問我係咪喜歡影相,好熱情咁幫我影相,又介紹烏克蘭特色裝修,打破我對當年去莫斯科冷冰冰嘅印象🥰️будьмо🥂飲啦喂!飲杯!🍻
Nalivka, Mors

Set Lunch簡評

🥗彩椒椰菜沙律—清甜椰菜彩椒, refreshing
彩椒椰菜沙律

🎃南瓜湯—南瓜細滑香甜
🥣羅宋湯—正宗烏克蘭版本,乳酪紅菜頭雜菜肉碎湯
羅宋湯

芝士焗牛脷磨菇飯