話說前幾日同女朋友食完牛肉放題火鍋之後,大家都未夠喉,於是我哋又去烚吓烚吓。女朋友今晚就帶咗我去旺角白布街嗰邊嘅為食仔,佢上網訂咗枱,一去到前台就有資料,仲比咗兩個口罩套我哋添!好快店員就帶咗我哋上2樓。可能今日係星期一晚,所以上層就未坐爆(下層滿咗),我哋彷彿好似包咗場咁。女朋友之前就已經嚟食過,佢話可以喪食卜卜蜆好正,點知呢日卜卜蜆暫停供應,喺熱情女店員嘅推介下,我哋試咗招牌龍蝦海鮮鍋($298),其實都係比起卜卜蜆鍋湯底貴$100,我覺得都幾合理,話晒都係龍蝦喎。落單後店員為我哋送上調味架,佢特別推介呢度嘅自家製XO醬,而我就喪落辣椒絲🌶🌶🌶。唔使幾耐食物就送上,但個鍋就要等陣!所以我哋一於飲住沙冰降下溫先,畢竟旺角站行過嚟都唔係太近,我又流晒汗,阿姐見我咁所以都專登開大冷氣俾我,服務非常好。沙冰有兩個口味,分別係菠蘿同柚子,兩杯都係用上新鮮生果製。女友鍾意菠蘿多啲,但我就覺得兩樣都幾好。嘩嘩嘩龍蝦鍋終於出現啦,一打開個鍋我哋已經流哂口水🤤。大大隻波士頓龍蝦鋪面,再搭配海蝦,好澎湃啊。下低就墊咗大量芹菜、椰菜同雜菌。無聊野一則就係個鍋好淺身,要記得將食物浸哂入湯入面。首先我哋就梗
招牌龍蝦海鮮鍋
首先我哋就梗係㗳咗隻龍蝦先,我幾時都話龍蝦係過份包裝嘅食物,個殼就大,肉就唔係特別多。但除咗蝦身外,其實好多隱藏位都生滿肉的,要有鉗幫手先拆到肉吧。
另外,海蝦🦐都有成1x隻,每隻都挑哂腸!
滋賀縣近江牛:邊抓($298/細),阿姐推介話依個位置肉味濃郁,脂肪就稍為多啲,但比較有咬口,話我地後生仔女食就冇問題啦🐮。佢講到咁我哋就一於試吓,嚟到發現碟肉個樣都幾靚嘅,每片肉就比較細塊,但唔算切得薄,兩塊一齊食就最完美。
黑松露墨魚丸($88),黑松露味的確好強烈,我女朋友超鍾意,不過墨魚丸如果彈牙啲會更好食。而且一粒嘅大小係平日嘅兩倍,我建議可以嗌四寶丸,咁就可以試多幾隻口味嘛。
翠綠萵筍($29),萵筍係我哋打邊爐嘅至愛,呢度比較厚切,所以淥耐少少都仲爽口嘅。
薯粉($28),其實食晒個鍋啲嘢都已經飽飽地,之但係我哋打親邊爐都一定要食麵先安樂。再加上呢度個龍蝦湯底真係勁勁勁勁勁好飲,比起平日去西餐嘅龍蝦湯更鮮甜😋!而且佢哋中途加湯係加龍蝦湯,唔會溝淡咗。薯粉淥落去真係索晒味,勁掛湯,每條都變哂橙色,好味到喊。食埋就飽哂!
依餐龍蝦鍋真係令人回味,其他食物材料就屬中上水平。定價少貴,不過食物質素係幾好嘅,份量亦多,多人嚟食會更適合。題外話,好好招呼嗰位女店員叫阿包,佢話下次我哋嚟請我哋飲嘢喎🤣。
2020-06-29
招牌龍蝦海鮮鍋