2018-11-26 236 瀏覽
以前經過旺角嘅時候會見到呢間嘢排哂隊咁,入面以龍蝦做主打🦞 個入口係一棟大廈嘅入口,有人企出面安排客人入去或者睇住啲booking,如果入去食嘢就要上一樓晚飯時間上到去好熱鬧(上面張相食完差不多關門先影有落差🤣),見到最多就係一大班frd食,可以試多啲嘢食!我地兩個人叫咗個龍蝦匯,入面包咗龍蝦包、烤蒜蓉牛油龍蝦、龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬,之後我地再叫咗兩杯飲品龍蝦包第一樣上菜嘅食物,order個陣佢會問你想切做幾多份,方便你同人share。旁邊有薯條同蕃薯條同沙律做配菜,同埋淡味同稀啲嘅檸檬牛油醬。不過啲薯條上個陣唔夠熱,變凍咗同埋唔係好脆嘅見到佢突起咗個龍蝦尾,就知道入面真係好足料,全部都係龍蝦肉😛 啖啖都食到,配合埋佢嘅醬汁,成個飽惹味同鮮味都夠哂!烤蒜蓉牛油龍蝦同龍蝦包一樣有薯條同沙律做配菜,唯一唔同就係呢個獨呑成半隻龍蝦🤤 未拆殼啲汁已經漏哂出嚟,緊係即刻把握機會啜哂啲汁先!龍蝦尾嘅肉好易拆,而蝦鉗啲殼已經稍稍整開咗,所以都好容易拆到。佢每一啖都入哂蒜蓉牛油味,其中個牛油特別出,蒜蓉味係慢慢滲出嚟,食完完全無口臭龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬第三道上嘅菜,個石鍋令到個湯可以長期keep住
以前經過旺角嘅時候會見到呢間嘢排哂隊咁,入面以龍蝦做主打🦞

龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬
第三道上嘅菜,個石鍋令到個湯可以長期keep住熱,啲烏冬都好正,無因為啲熱湯而變腍,反而都係煙煙韌韌咁,絕對唔係cheap烏冬👍🏿

龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬

個湯入面有好多料,有蜆肉、細蝦肉、龍蝦肉、青口等等,仲會見到有個龍蝦頭用嚟淆湯,個湯好濃味,感覺有啲太鹹而啲烏冬又入哂味👍🏿

男朋友呢杯飲品好正,係其中一款cocktail,最特別之處係入面混入咗啲鹽,當每一啖飲落口係類似lemonade味道嘅時候,去到最尾個下會突然有鹽嘅味道,成個感覺好清新好玩味

我個杯都係cocktail嚟嘅,係mix咗朱古力、bailey’s、martini嘅,入落口一啲都唔梗,好易入口,不過要小心啲因為咁樣先易醉🤪

最尾有侍應問我地覺得啲菜式點樣,大家食完有意見可以同佢地講,起碼佢地會做呢一步👍🏿
2018-11-21