2017-06-06 1257 瀏覽
旺角不嬲都多野食,但以日式、台式、韓式居多,泡飯好似比較少見,所以今日就同朋友來試下啦~第一次食當然想揀招牌ge龍蝦湯泡飯,點知見到自選泡飯個餐牌,原來好似車仔麵咁多搭配,睇到頭都大埋。究竟點配先好味? 老闆好霸氣咁話: “我將d最夾ge食材配好哂啦, 除非你好堅持自己搭啦”。搭好左ge餐牌係呢個:既然你咁有自信,我信你啦!極上海鮮龍蝦湯泡飯,真係不得了,竟然有龍蝦頭,淨係打卡已經值得。雖然冇龍蝦肉,但個湯好鮮甜,最難得係飲完唔會覺得渴,證明冇咩味精,真材實料。呢個係今餐重點推薦!朋友A想食清淡d,老闆建議食魚腩木瓜豆腐湯飯。湯水煲到奶白色,好似家常老火湯咁,驟眼睇似屋企食飯撈湯咁。但愈平凡先難整得好食。魚完全冇腥味,木瓜帶出左魚ge清甜(結果朋友個湯俾我搶左好多......)朋友b就堅持要自己搭配,佢揀左豬骨湯底,加肥牛同蟲草花。以為風馬牛不相及,但飲落就好和諧,廚師你係得ge最後我地仲嗌左其他小食,炸蝦炸蠔、墨魚手指拼魚腐、南乳雞翼拼薯角etc......重點係,咁樣食法,每人都唔洗$100埋單!cp值實在太高, 強烈推薦!

既然你咁有自信,我信你啦!

極上海鮮龍蝦湯泡飯

魚腩木瓜豆腐湯