2017-04-25 117 瀏覽
趁復活節有幾天假期, 當然要相約朋友出黎飯聚一下啦今次由住起新蒲崗嘅朋友仔帶我地黎呢度食好野最初聽個名, 以為係西餐廳, 黎到望到門口, 又掛住日式食肆既燈籠, 好fusion再望下門口放既menu推介, 咦...重慶雞煲?!?又有得打邊爐究竟係食咩既呢?! 其實都唔重要, 至緊要整出黎好食就得啦入到去, 係茶餐廳格局, 但尚算乾淨聽朋友講, 原來呢間餐廳起碼有30年歷史囉我地早到的關係, 所以唔算人多, 但漸漸過7.30pm後, 差唔多坐爆哂, 記住, 果日仲要係假期喎心想, 咁應該唔會差得去邊大家商議過, 最後決定打邊爐侍應就為我地準備一切, 也遞上蔥蒜豉油先order飲品: 檸檬芬達, 杯係大過平時既茶餐廳既杯, 仲要多冰, 好解渴 一行六人, 決定食呢個龍蝦拼盤邊爐套餐, 再加d散叫食物$198真係勁抵, 包括6款每日不同供應既新鮮海鮮, 配以南瓜海鮮湯底, 再送時蔬一份先來湯底, 唔止南瓜咁簡單, 仲加有幾件粟米 (本想散叫粟米都可以慳番)湯底飲得出好香既蝦味, 勁鮮甜, 食完番屋企都唔會勁飲水 (無味精)侍應叮囑我地先飲啖湯, 後才放食材果然, 那啖湯很清甜, 有濃郁的蝦味
趁復活節有幾天假期, 當然要相約朋友出黎飯聚一下啦

今次由住起新蒲崗嘅朋友仔帶我地黎呢度食好野

再望下門口放既menu推介,

咦...重慶雞煲?!?
又有得打邊爐

究竟係食咩既呢?! 其實都唔重要, 至緊要整出黎好食就得啦
入到去, 係茶餐廳格局, 但尚算乾淨

聽朋友講, 原來呢間餐廳起碼有30年歷史囉

心想, 咁應該唔會差得去邊
大家商議過, 最後決定打邊爐

侍應就為我地準備一切, 也遞上蔥蒜豉油
檸檬芬達
一行六人, 決定食呢個龍蝦拼盤邊爐套餐, 再加d散叫食物

$198真係勁抵
南瓜海鮮湯底

侍應叮囑我地先飲啖湯, 後才放食材

果然, 那啖湯很清甜, 有濃郁的蝦味道, 相信放了很多蝦殼去煲

而且食完成個煲, 就算回家後也不覺得口乾, 應該是無放味精的真材實料湯底
龍蝦拼盤上檯啦

原隻開邊龍蝦, 仲有超大隻蠔, 蟶子, 蜆, 青口及海蝦共六款新鮮海鮮
龍蝦拼盤
海鮮鮮甜又大隻, 美中不足只是蜆內有點沙
海蝦大假, 而且肉質夠實硬, 蝦殼都唔係硬身 (即係新鮮靚貨啦)

好味~

其他海鮮朋友都話ok, 呢個套餐真係超抵食, 可以再encore!
龍蝦拼盤-蝦
另外, 套餐更包一個時蔬 (生菜)

我地再自己點多份
油麥菜,

嘩....估唔到都有d心思囉, 切得整整齊齊先上檯比我地, 完全估唔到自己係起茶餐廳格局

望落去都係靚菜黎架
油麥菜
打邊爐點少得呢個會吸收精華既:
蜂巢豆腐

上檯時仲係似冰粒般, 就算滾了多時, 都唔會變得溶溶爛爛, 而且更好入味添
蜂巢豆腐
席上有3位是牛魔王, 我也明白, 每次打邊爐, 愛牛的必會點至少一碟
今次佢地先點一份
本地手切肥牛 (大)
 因為唔知得唔得, 所以都唔敢點咁多住
竟然來到, 牛肉的脂肪分佈得平均
本地手切肥牛 (大)
每片也不會過厚或太薄, 平日打邊爐盡少吃肉, 都忍唔住食咗幾片
食慣牛的牛魔王們也叮囑, 放下去不要太過超時, 轉到粉紅色便剛好了, 我想大約5秒左右吧

果真, 肉質超嫩滑
, 真係意想不到
另外, 朋友點的
其實平時我覺得是一件不抵食及不超值的打邊爐配料

食落似風, 但........
呢度個樣似是自家製, 似自己炸出黎的, 平日用2秒就要拎起
呢個因為入面有多層, 不是空心, 所以放入鍋的時間比平日的可長一點

就算浸了一會, 還有點脆口感, 也不是一朕風, 食完等於無食的感覺
起menu見到
鬼馬墨魚膠, 亦是侍應推介的, 當然要試試
其實佢地就係以墨魚膠釀入油炸鬼內, 面頭仲要加上口感卜卜脆的蟹籽

也是意想不到的, 油炸鬼就算滾咗好耐, 都唔會淋pat pat, 甩哂皮咁, 真係唔錯呀~
鬼馬墨魚膠
打邊爐, 丸類也不少得,我們也不想點簡單的
松露墨魚丸, 口感也似剛才的墨魚膠, 是彈牙的
不過加了香味濃郁的黑松露, 成個感覺升呢哂 (黑松露份量都唔少)
松露墨魚丸
重要是, 埋單價錢唔貴, 又食到高質食材
多謝朋友推介工廈區中的特色餐廳, 有機會再來, 下次想試下小炒

聞到隔離檯點的很香亦惹味~
2017-04-15
檸檬芬達