餐廳:龍亭地點:佐敦寧波街,入口唔明顯,不過抬頭就見到招牌,好神秘菜式:鐵板燒餐牌:多款套餐,沙律,前菜,鐵板海鮮,鐵板肉類,鐵板炒飯,甜品,酒類入門廚師發板套餐(五道菜) $588 另加一,包括沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯、時日甜品。我地點左入門發板套餐兩位。沙律係新鮮沙律雜菜加黑醋同柚子醋汁配車厘茄,龍珠果同菠蘿一片,仲有一片煙三文魚加上黑魚子醬。沙律係較為乾身,所以好健康。鐵板海鮮可以選兩款。海鮮整好用同一隻碟上枱,擺盤精緻,所以一上枱就可以食,唔會辣親嘴。碟上配有蝶豆花海鹽泡沫加花瓣,微微鹹。南非孔雀鮑魚係連殼上,都唔細隻。肉質好彈牙鮮甜。北海道帶子厚身得黎好嫩口,用意大利黃瓜墊住,面頭加上黑魚子醬,味道唔錯,好多汁。北海道元貝 連殼上,啖啖肉好有咬口,用左牛油黑松露汁,好香。東星斑脆皮,配有甜黑醋。特大虎蝦 $108 另加一另外叫左款散叫海鮮。虎蝦蝦頭超多膏,好鮮甜。蝦肉一開三,爽甜,配有蝦膏醬令蝦肉更美味。鐵板肉類有牛豬雞三款選一款。宮城縣厚切黑豚扒宮城縣厚切黑豚扒好大塊,一切7片方便食用,算好厚切。肉質好嫩,有多肉汁,燒得少少燶面。配有綠色菠蘿汁,同黃色牛油汁,
餐廳:龍亭
地點:佐敦寧波街,入口唔明顯,不過抬頭就見到招牌,好神秘
菜式:鐵板燒

沙律

南非孔雀鮑魚,北海道帶子

南非孔雀鮑魚係連殼上,都唔細隻。肉質好彈牙鮮甜。
北海道帶子

東星斑,北海道元貝,特大虎蝦

東星斑脆皮,配有甜黑醋。
特大虎蝦 $108 另加一
鐵板肉類有牛豬雞三款選一款。

宮城縣厚切黑豚扒

宮城縣厚切黑豚扒好大塊,一切7片方便食用,算好厚切。肉質好嫩,有多肉汁,燒得少少燶面。配有綠色菠蘿汁,同黃色牛油汁,甜甜地好夾。伴有蘿蔔仔,整到好似蘑菇咁,好可愛,可以解解膩。

澳洲牛柳粒

牛柳粒份量好多,足有十幾粒, 肉質非常軟腍,又有牛味,正!配有竹炭鹽粒,炸蒜片同日式芥末,自己選擇調味。都有蘿蔔仔伴碟。

一品炒飯

炒飯大概半碗,加埋蛋花,蔥花同紅蘿蔔粒一起炒,味道同濕潤度都剛好,仲有去殼爽口鮮蝦一隻。
時日甜品

時日甜品
時日甜品係檸檬雪杷配柚子皮,酸甜度剛好可以清清味蕾。
雪糕

雪糕 $38 另加一
另外再每人加一球雪糕,係豆腐雪糕配爆珠紅豆同薄荷葉。豆腐雪糕少少似雲呢拿雪糕,好厚身。紅豆爆珠我第一次見,好特別。
雪本釀造

雪本釀造180ml $84 另加一
揀左支清酒。係樽裝。

大部分位都係吧枱,可以望住廚師整鐵板燒比你。廚師細心介紹每一道菜式同醬汁。以呢個價錢同食材加擺盤同用心醬汁黎講,呢度鐵板燒真心抵食。
2023-07-16
南非孔雀鮑魚,北海道帶子