2022-02-11 234 瀏覽
可能今年因為沒有晚巿堂食,大家都爭住買盆菜返屋企做節,而我就後知後覺,結果......當然買唔到合心水的小盆菜。幸兒,有日經過一粥麵,發現推出了一個「五福臨門」煲套餐,嗰賣相都有啲似小盆菜,一於外賣回家頂當啦!「五福臨門」煲套餐本身都好經濟實惠,仲被我發現用手機外賣自取滿$100再有9折優惠,簡值超值。「五福臨門」煲套餐 ($142.2/9折後)除了一個迷你煲仔之外,還配埋原隻皇子鴿、白飯兩大碗和兩客私房靚湯,抵到呢....究然「五福臨門」煲有啲乜? 有多隻古法扣鴨掌、一大塊紅燒花膠、四粒北海道瑤柱、數件南乳豬手和幾隻花菇,仲有啲生菜墊底,都好足料呀! 所有食材都好入味,鴨掌滑嘟嘟;瑤柱夠鮮香;豬手入味肉嫩;花菇好厚身,最愛當然是紅燒花膠,大大塊之餘,又滑又富膠性,正!而 啲汁用來佐白飯都唔錯添! 原隻皇子鴿大小中等,但略為瘦身,唔夠肥美。睇落有啲乾身,食落又唔係喎! 肉質幾香嫩,不錯!私房靚湯味道甘香濃厚,滋補順喉,仲見到湯內有不同菇菌,真材實料,好飲!
白飯
原隻皇子鴿