2023-11-29 356 瀏覽
星期日下午肚餓,忍唔住走去食咗一碟嘅排骨蛋炒飯,永遠都唔會令我失望。 排骨脆嫩多汁,啲肉啱啱好入味,每一口都似係在嘴巴開個狂歡派對。排骨熱熱地出晒煙,好香好香,炸到啱啱夠香脆,一啖就係一陣滿足感。 啲蛋粒炒到啱啱夠蓬鬆,又唔會太乾。佢哋係炒飯入面真係一對黃金拍檔,入口即化,啲蛋嘅香氣就同啲排骨啲鹹香互相搭配,真係好鮮味。 炒飯一粒一粒都保持住獨立個性,唔會黏糊糊,令我每一啖都係個小驚喜。加啲香嘅蔥花同埋少許嘅胡椒,就咁一點一滴地增添風味,啲調味嘅功夫係恰到好處。 鼎泰豐果然係米芝蓮餐廳,將簡單嘅食材變成一碟美味又滿足嘅排骨蛋炒飯。食嘅時候唔單止啲味蕾開心,仲會係心情上添一份滿足感。好味到差D再添多碟添!
好味到差D再添多碟添!
排骨蛋炒飯
2023-11-26