2022-04-25 419 瀏覽
深水埗有幾間車仔麵都好出名,呢間聚來車仔麵亦漸漸為人認識,而佢最出名嘅並唔係車仔麵。雖然重點推介嘅唔係車仔麵,但都要點返碗醫肚兼過吓口癮。難得佢嘅蕃薯粉唔使加錢,當然係叫蕃薯粉($10)做麵底,配料就揀咗上湯花膠($13)、魚片頭($10)、墨魚丸($9)同紅腸($9)。車仔麵屬正常水平,上湯花膠清得嚟夠入味,我就幾鍾意。蒜泥白肉分量超多,而且鋪滿蒜粒,非常香口惹味。其實呢度必食嘅係佢哋嘅招牌鮮煎餃子,餃子屬自家製,分別有韭菜餃、椰菜餃同芝士粟米餃,而且可以雙拼。椰菜餃入面除咗有椰菜同豬肉,仲有木耳絲,椰菜配豬肉味道鮮甜,而且煎得香脆,非常美味。芝士粟米餃就最啱小朋友食,濃濃嘅芝士再配上煎得香脆嘅餃子皮,感覺有點似食緊pizza。而另一個最值得慕名而來嘅,就係佢嘅爆漿阿華田西多士。西多士本身可以選擇榛子醬或花生醬,個人認為榛子醬配阿華田味道更夾。西多士中間挖空,灑上阿華田粉至完全覆蓋整件西多士,然後再注入佢哋特別調配嘅醬汁,大概係雲呢拿煉奶嘅味道,切開就有如岩漿流出,每口多士都沾有醬汁,真係好味到要舔碟。
車仔麵
蒜泥白肉分量超多,而且鋪滿蒜粒,非常香口惹味。
蒜泥白肉
招牌鮮煎餃子