餐廳: 周記點心
資訊:

2022-12-07 1184 瀏覽
星期日下午喺周記食點心,唔需要等位。周記係茶餐廳形式嘅點心店,點心都多款式。叫咗好多人推介嘅芝麻蝦多士($48),見到每枱食客都有一碟,芝麻鋪滿成個多士面,感覺似食煎堆嘅香脆感,麵包邊好脆身,中間嘅蝦蓉係厚身彈牙,好足料,每塊多士都大大件同一樣咁厚身,無令人失望~ 加埋沙律醬食會更加好食,鮮味更突出😋鮮蝦菜苗餃($32)蝦肉新鮮彈牙,蝦肉同菜嘅比例係7:3,餃子皮晶瑩剔透,唔會太厚身,口感同味道剛好。咖喱土魷每舊魷魚都好大塊,少少香辣嘅咖喱味黑松露湯餃($28)黑松露湯係雞湯滲出淡淡黑松露味,唔會好鹹好濃味,餃子皮好薄,入面餡係好包滿嘅肉肉,食完一個湯餃,會好飽。鴛鴦燒賣($32)一款係蝦燒賣,另一款係加咗黑松露喺面嘅黑松露蝦燒賣,蝦肉新鮮,蝦同豬肉比例各一半,食到豬肉嘅結實同蝦嘅彈牙~樽裝奶茶試咗樽裝奶茶,比正常甜度偏甜,120%甜,奶茶有茶味,但由於太甜,覺得唔太好飲,如果可以少甜啲,會好好多由於周記係茶餐廳形式,所以唔會有得揀茶葉 開壺茶,店員會比兩杯茶食客,亦會密密加茶,點心食完會即刻收走吉碟/籠,服務都幾好。唯一唔舒服嘅係,每張枱距離比較貼近,同後面嘅食客會背貼背坐,少少擠迫
星期日下午喺周記食點心,唔需要等位。
周記係茶餐廳形式嘅點心店,點心都多款式。
芝麻蝦多士

叫咗好多人推介嘅
加埋沙律醬食會更加好食,鮮味更突出😋

鮮蝦菜苗餃

鮮蝦菜苗餃($32)

咖喱土魷
每舊魷魚都好大塊,少少香辣嘅咖喱味
黑松露湯餃

黑松露湯餃($28)

鴛鴦燒賣

鴛鴦燒賣($32)

樽裝奶茶

樽裝奶茶

唯一唔舒服嘅係,每張枱距離比較貼近,同後面嘅食客會背貼背坐,少少擠迫,坐得唔太舒服。

兩個人食咗5樣點心,$206,樣樣點心都足料新鮮,食到好飽肚~😆
2022-12-04
芝麻蝦多士