2017-09-25 274 瀏覽
放飯同同事一齊去飲茶,十二點去到即刻有位,可能是過了早茶時間,全部點心正價收費。喜歡去這裏飲茶是貪佢坐得舒服,侍應服務不錯,落單快收碟快,唔似出面一些大型連鎖酒樓,明明望到都扮睇唔到。燒賣很大粒,裏面有大粒蝦肉,而豬肉不是全部肥膏。馬拉糕是舊式庶糖版,有庶糖甘香,非常鬆軟。叉燒飯的叉燒份量頗多,叉燒肥瘦適中,肉質很腍無雪味,外層有叉燒醬的香甜味,不會燒到乾爭爭,依然保留了肉汁,絕對是水準之作。最鍾意就係加叉燒汁去撈飯,白飯又帶點甜味,飯都可以食多碗。脆脆海皇腸粉外軟內脆,腸粉很滑,裏面的脆脆即使放到最後食依然保持到脆尸口的感覺,包著的芹香及魷魚粒,非常特別。鮮蝦莧菜餃蝦肉爽口彈牙,加上莧菜有點菜汁,餃內不會太乾。糯米鵪春蛋燒賣是第一次見,外層是沾上了薄薄一層的糯米,裏面是平時的鵪春蛋燒賣,外面煙韌,裏面有肉汁,不過要新鮮食,凍左外面的糯米會比較硬。總結:叉燒做得出息,點心新鮮熱辣,味道不俗,價錢中等,找數每人百多元已經捧腹而回。

燒賣很大粒,裏面有大粒蝦肉,而豬肉不是全部肥膏。
燒賣

馬拉糕是舊式庶糖版,有庶糖甘香,非常鬆軟。
馬拉糕

叉燒飯

最鍾意就係加叉燒汁去撈飯,白飯又帶點甜味,飯都可以食多碗。

脆脆海皇腸粉

鮮蝦莧菜餃蝦肉爽口彈牙,加上莧菜有點菜汁,餃內不會太乾。
鮮蝦莧菜餃

糯米鵪春蛋燒賣