2016-11-15 469 瀏覽
最近見有新dinner set出,友人懶諗食咩好,就決定點二人的dinner set $468,加上有大家中意既黑毛豬。有齊前菜的小食拼盤、餐湯、主菜有意粉及薄餅,仲有甜品及飲品,原本怕唔夠飽,但最後堅飽肚,好滿足。餐飲仲可以加$15要特飲,我當然點受觀迎,每枱女仔都點的熱水果茶,仲有幾款口味選擇。友人的凍咖啡有牛奶及糖水,仲用靚靚奶壺裝著,好優雅。凍咖啡不算好濃,味道普通。熱情果烏龍茶,dinner set加$15,價錢幾吸引架,大大壺有得座熱慢慢嘆,我飲到食甜品都未飲完,一定夠飲。味道酸酸甜甜好香水果味,茶味清淡不苦澀,仲有好多新鮮生果粒。南瓜忌廉湯超好飲,驚喜位黎架,清甜南瓜味,有忌廉令個湯更creamy順滑,更滋味,而且份量頗多,配法包都好好味,法包微微烘熱,不算好脆身。雜菌湯好濃郁且有好多菇菌碎,十分足料。稠稀適中幾creamy都算滑身。但越飲越咸,味道幾重。精選小食拼盤,有三款小食,其中兩款都是西班牙黑毛豬。西班牙黑毛豬火腿薯蓉,脆衣炸得香口脆卜卜,而且薄身不油膩。薯蓉好滑唔杰,有少少黑毛豬火腿的咸香,但再多點會更好,因為要沾點醬才夠味。西班牙黑毛豬火腿,細細片卷著火箭菜,

凍咖啡
友人的凍咖啡有牛奶及糖水,仲用靚靚奶壺裝著,好優雅。
凍咖啡
凍咖啡不算好濃,味道普通。
熱情果烏龍茶

南瓜忌廉湯
雜菌湯
精選小食拼盤- 西班牙黑毛豬火腿、焦糖單骨雞翼、西班牙黑毛豬火腿薯蓉
精選小食拼盤,有三款小食,其中兩款都是西班牙黑毛豬。
西班牙黑毛豬火腿薯蓉
西班牙黑毛豬火腿薯蓉,脆衣炸得香口脆卜卜,而且薄身不油膩。

西班牙黑毛豬火腿
西班牙黑毛豬火腿,細細片卷著火箭菜,估唔到細片已經好咸香,味道濃郁,配微苦的火箭菜也好夾,但一定要沾少少黑醋汁,甜甜地也好夾火腿的味道。
焦糖單骨雞翼
焦糖單骨雞翼,一般都多女性客人,所以女仔食雞翼都可以食得斯斯文文啦,因為餐廳細心製作單骨雞翼,開邊兩份真係方便進食架。雞翼炸香後,煮好焦糖再將雞翼沾勻焦糖醬汁,雞翼吸到好多味,甜中有焦糖香,味道好正。
黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,好精美好似細細碟唔飽,但食完就知,都好飽肚下。而且仲有好多芝士碎。
黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
先講個醬汁好濃香滑身,creamy不太杰身,寬條麵掛到更多醬汁,粗身有咬口,好香黑松露味,都幾多鮮菌料,整個麵食完都有點膩。
西班牙黑毛豬薄餅
西班牙黑毛豬薄餅,大大個是脆薄批,食完唔會膩。有六塊所以好夠食,份量剛好。
西班牙黑毛豬薄餅
黑毛豬也落得豪爽,六塊薄餅都有黑毛豬火腿,油潤咸香,越咬越出味,加上咸度不會高,配薄餅一流。
西班牙黑毛豬薄餅
而且即叫刻做夠哂熱,芝士也好多,睇下拉絲效果幾吸引。除了有黑毛豬,還有辡肉腸片、沙律菜等等,令薄餅更有肉感,沙律菜好爽脆又清新,可減低薄餅的油膩感,平衡飲食健康。
每日精選窩夫-曲奇及班尼蛋糕
最後上甜品,我地揀了窩夫,估唔到每人一份,而且賣相吸引,睇落好好味。
每日精選窩夫-曲奇及班尼蛋糕
有1/4份窩夫,上面有班尼蛋糕及曲奇,加了雲尼拿醬汁更好味。

窩夫保持到外脆內鬆軟,吉士雖滑但偏杰身,但有雲尼拿汁令窩夫冇甘乾身,味道更好。

朱古力味好濃重但頗乾身的班尼蛋糕,放久了入口溶化更美味。
每日精選窩夫-曲奇及班尼蛋糕
原來仲鬼馬地收埋左球朱古力雪糕,將雪糕入脆筒,再沾點朱古力裝飾,一支靚靚雪糕就出世啦。

好玩好睇又好味,雪糕細細球,再飽都食得哂,正。
2016-11-14
熱情果烏龍茶