2013-11-15 2707 瀏覽
有日上網見到不眠王子介紹Lion Rock Bar 既"黑鑽松露下午茶",好似幾吸引。我好鐘意松露個隻獨特既香 (我就係鐘意個隻石油氣味)。過左幾個月,終於約到朋友一齊去high tea。環境唔錯,幾舒服!Tea set 包無一杯酒精既飲品。朋友要Mighty Leaf 既 Green Tea Tropical, 我要菠蘿汁。等左10分鐘,飲品就到了。菠蘿汁唔太甜,飲落似係用水溝淡左既樽裝果汁,算叫做還可以。試左朋友既Green Tea Tropical,一啖就愛上了,入口有淡淡既果香,又有少少甜甜地,真係有啲後悔冇叫茶。再過多10分鐘,三層架tea set到了。三層架設計簡單又chic。最底層有:黑松露迷你漢堡包,黑松露春卷,蛋沙律open sandwich,黑松露田螺撻,黑松露煙三文魚捲,芒果蟹柳撻。中間個層有:藍莓蛋糕仔,芒果撻,迷你芝士蛋糕,黑松露菌朱古力慕絲蛋糕,朱古力蛋糕。最頂個層有:迷你黑松露Crème brûlée,鬆餅,奶凍,千層酥。我個人就覺得黑松露春卷最好味,應該話係最有黑松露味,所以係最好味。 不過唔知係咪遲左食,已經凍左lu。黑松露迷你漢堡包,都係已經凍左,而
 (我就係鐘意個隻石油氣味)。
Mighty Leaf Green Tea Tropical, 菠蘿汁
再過多10分鐘,三層架tea set到了。
黑鑽松露下午茶
三層架設計簡單又chic。
黑松露春卷
 不過唔知係咪遲左食,已經凍左lu。
黑松露迷你漢堡包,都係已經凍左,而且有啲嚡,只屬一般。
蛋沙律open sandwich,黑松露味非常淡!
而煙三文魚就最揾笨,兩件撘埋一齊,而黑松露就得上面個件既一丁點,兩個人點分呢?
黑松露田螺撻,黑松露芒果蟹柳撻算唔錯,幾好味。
到第二層,甜點篇!芒果撻,迷你芝士蛋糕同藍莓蛋糕仔都係一般,冇咩特別。
黑松露菌朱古力慕絲蛋糕,朱古力幾濃,慕絲夠滑,不過黑松露味同朱古力味唔多夾,甚至係有啲怪。
朱古力蛋糕好味,朱古力味夠濃!
迷你黑松露Crème brûlée
第三層,迷你黑松露Crème brûlée,有啲黑松露味,但係又唔怪,夠香滑,好味。
鬆餅就一般,千層酥夠脆夠酥,唔錯!
奶凍,好似放暖左既yogurt,超難食!
 我地食左一啖之後就冇再食過lu。

總括黎講,個tea set 只屬一般。當然每人百幾二百蚊,唔會其待啲野食會有非常濃既黑松露味,但係有好多件都真係唔覺有任何既黑松露味。
2013-11-08
黑鑽松露下午茶