旺角是我經常會踏足的地方之一,每次出去都會挑選黃色經濟圈內的食肆享受美食😋今次就揀咗環境清靜的蟲二來試☺️來吧來吧~吃貨mode on😋$150一汁三菜便當🍱 三款漬物包括:川味木耳絲🌶、青瓜🥒、柚子蓮藕片🍊三款均為爽口開胃菜😋 木耳絲加上芝麻口感豐富,青瓜食落酸酸的,蓮藕片爽脆,啖啖柚子香👍🏻主食為:烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆配日本穀米御飯🧀🥩🍚一見到塊半溶芝士已經口水都流埋🤤 是肉肉!是肉肉!🤤塊漢堡扒厚身得黎咬落半軟半實,重肉味得黎又多汁嫩口,但又唔會淋哂有咬口😋配上甜甜的燒汁同肉鬆又別又一番風味🤤原本糙米已經好有咬口,加埋飯素黎食,口感又再次提升🤤 另外配上日本極上太白63度慢煮蛋🥚撈飯食🤤🤤🤤日本蛋半生吃食落果種蛋香🤤🤤🤤真係齒頰留香🦷而一汁則是鰹魚昆布高湯🍲店舖提供說明指示食客享用便當的先後次序📃但個人就麻麻地將高湯全部倒入飯內,始終認為蛋汁直接撈飯吃最吃到蛋的鮮味🤤倒入湯汁反而沖淡蛋汁🧐另外點了一份🥙炭燒豚肉玉子蛋吐司配小蕃茄🥪吐司加入牛油烤得香脆🍞配上微辣的醬汁和不重味的玉子蛋,加埋脂肪和肉比例分明的烤豚肉🤤一啖咬落去的感覺是:真係好夾啊!!吃吐司就是要配豚肉🐷☺️而小蕃茄和沙

一汁三菜便當

烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

日本穀米御飯

日本極上太白63度慢煮蛋

鰹魚昆布高湯

另外點了一份🥙炭燒豚肉玉子蛋吐司配小蕃茄🥪吐司加入牛油烤得香脆🍞配上微辣的醬汁和不重味的玉子蛋,加埋脂肪和肉比例分明的烤豚肉🤤一啖咬落去的感覺是:真係好夾啊!!吃吐司就是要配豚肉🐷☺️而小蕃茄和沙律菜都很爽朗開胃🥗
炭燒豚肉玉子蛋吐司配小蕃茄

原本覺得$150食個飯真係有少少貴🥺但食完感覺係值回票價👏🏻☺️CP值真係好高🤑 總括而言,千祈唔好因為個價錢而放棄🐛🐛呢個份量同質素係絕對對得住個價!👍🏻💯
一汁三菜便當
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆