2020-07-09 878 瀏覽
朗豪坊隔離有個朗晴坊,呢幢樓有好多餐廳架,呢間餐廳就都係呢度,地點真係夠曬方便,亦都好易搵上到黎門口,一眼就會睇到你自己有無黎錯 或 去錯樓層,因為呢度一層就只得一間餐廳。睇岩名,睇埋門口 d 設計,無錯就入得!本身以為呢間餐廳嘅主題係儲物櫃,點知原來佢哋嘅主題係足球,餐廳嘅室內裝修唔算華麗複雜,但係簡簡單單,你絕對感受到佢哋對足球嘅嗰份熱誠及喜愛,除左牆上有球衣,甚至乎連員工都着晒球衣做制服㗎除咗普通嘅Menu,呢度都會有一啲 Set Dinner,套餐包括餐湯餐飲沙律,主菜嘅選擇都幾多,不過如果想食甜品就要另外再叫啦,今日我同朋友分別都叫咗各自一個套餐呢個係配上餐湯既餐包,每人半個,而且係做得幾香脆嘅蒜蓉包,味道都幾唔錯,可以配餐湯一齊食用,或者做咁食都唔錯,牛油味都幾香餐前嘅沙律方面,餐廳就用咗呢個幾可愛嘅透明罐裝住,都幾有特色,入面裝住嘅係一啲蔬菜及番茄仔等等,係冇醬汁的,所以餐廳都另外準備咗一碟仔黑醋,大家可以加落去個沙律入面一齊食,酸酸地,都幾開胃大家估下呢杯係餐湯定係餐飲,其實佢係餐湯嚟㗎,都幾得意,用上呢一套雲石杯碟裝住,女仔應該幾鍾意,而佢入面嘅係甘筍湯,都幾濃郁,係

大家估下呢杯係餐湯定係餐飲,其實佢係餐湯嚟㗎,都幾得意,用上呢一套雲石杯碟裝住,女仔應該幾鍾意,而佢入面嘅係甘筍湯,都幾濃郁,係餐廳冷氣唔算好充足嘅情況下飲,飲完真係成個人都㷫烚烚啊!

有唔錯嘅前菜,所以對主食都有一啲期望,先黎既有佢,佢係我選擇既 香烤美國牛肉眼扒拼法國鵝肝!感覺個賣相都好唔錯,因為塊扒都好大塊,同上面嘅少少鵝肝造成一個強烈嘅對比!

放大件鵝肝睇睇,鵝肝外面燒到金黃色,帶有少少燒焦,佢陣香味真係非常吸引,食落口時更加係入口即溶,入面既油同埋味道完全深透口腔,呢塊鵝肝真係煎得非常出色

呢塊咁大塊嘅美國肉眼扒更加係出色,叫咗五成熟,見到佢嘅肉質及顏色都做得啱啱好,冇過火位,牛嘅味道重,沾點埋旁邊嘅燒汁,味道都幾唔錯,都唔算太煙韌,所以都食得幾舒服

另外旁邊嘅配菜佢仲陪左紫薯蓉及羽衣甘藍,令到成碟菜式都變得更加不一樣

呢個就係朋友選擇嘅,佢係 巴馬風乾火腿黑松露忌廉雜菌意大利天使麵,上面嘅巴馬火腿夠薄,味道唔係太鹹,所以食起嚟都幾舒服,下面嘅天使面,棉質教友,配埋香濃嘅黑松露忌廉汁,成個天使面都非常濃厚,而且汁亦夠多,所以口感都好濕潤

整體賣相都幾好,同朋友嚟食個晚餐,感覺都唔失禮,不過可能因為坐近門口吧,加上天氣又熱,如果餐廳啲冷氣再大啲充足啲就好啦

最後我哋都覺得要有個甜品先至圓滿,所以我哋另外就加咗一個法式焦糖燉蛋做結尾,主角法式焦糖燉蛋真係用上一個雞蛋外型嘅透明杯裝住,佢嘅口感比較硬,不過上面面頭嘅燒焦焦糖確實都幾好味

旁邊就係一小塊類似拿破崙嘅餅仔,上面有一粒紅莓及士多啤梨做點綴,普普通通咁揀一個甜品嚟食,呢一個會係唔錯嘅選擇