💛💛💛大飯糖甜品小食屋💛💛💛夜麻麻又想食熱食,又想食糖水。係Apps到是但搵,搵左係大圍美林邨既依間餐廳。佢吸引我地既地方係好似乜都有得食,熱食有飯麵、小食,凍食有糖水、特飲等等😆。我地嗌左一份主食同一份甜品。環境唔錯,好多枱好多位,我估平時晚飯時間都唔洗等位。冬菇蘿蔔湯麵(蕃茄湯底)$37我哋expect剩係得冬菇同蘿蔔做餸,但係點知仲有啲生菜同紅蘿蔔,真係嚇死人😂。我冇諗過$37一碗麵會有咁多料,真係好過份😍。分別講返唔同餸嘅味道先,冬菇好厚身,咬落去有汁架,非常之好食,唔係啲垃圾菇😋!生菜都唔係一啲難食嘅生菜,仲有少少爽口。因為有少少煮過龍🤨,如果煮既時間短少少仲好,應該會更爽脆。蘿蔔都有索到啲湯,因為食落唔夠淋,煮耐啲更好🧐。講返個蕃茄湯底,少少假,應該係番茄醬少少鮮茄煮成。好處係超級濃郁,煮到湯到杰身架,姐係夾起條麵,啲湯係掛左係麵到,當佢沾麵咁食啦😂。男朋友鍾意蕃茄,佢覺得好正。我唔鍾意,就筆少啲湯😆。最過分嘅係$37並唔係單點一碗麵嘅價錢,仲送糖水或者飲品。我哋揀咗凍腐竹糖水,因為係星期一至四去食,所以唔使加錢。重點係!竟然好好食😍,平時啲餐廳係腐竹還腐竹,水還水。依到唔
💛💛💛大飯糖甜品小食屋💛💛💛

冬菇蘿蔔湯麵(蕃茄湯底)$37

冬菇蘿蔔湯麵(蕃湯底)

最過分嘅係$37並唔係單點一碗麵嘅價錢,仲送糖水或者飲品。我哋揀咗凍腐竹糖水,因為係星期一至四去食,所以唔使加錢。重點係!竟然好好食😍,平時啲餐廳係腐竹還腐竹,水還水。依到唔係,佢真係有煮溶啲腐竹,食落去個糖水好厚身,唔會水了了咁。除咗腐竹糖水仲可以唔加錢揀菠蘿冰,或加錢有紅豆沙綠豆沙紫米露等等。
腐竹糖水

芒果爺爺(芒果、3.6軟雪糕、原隻鮮椰皇果凍)$68

芒果爺爺個價錢仲貴過我食一碗麵,但食落又覺得值喎💕,一來好好食,二來好大份😍,我地兩個share岩岩好,唔會唔夠喉。成個甜品可以分幾部份,分別係雪糕、椰凍、芒果、椰子殼。雪糕方面第一啖食落去竟然有麥當勞嘅味道,我哋心諗今次一定中伏啦,之後再慢慢食,開始覺得好重奶味,好好食🥳。之後食芒果,感覺上芒果冇浸過糖水,因為佢唔係一陣死甜味。椰凍係最正嘅一個部份😍,因為椰凍非常之清,唔會過甜,食落去好似飲緊椰汁水咁,就好似食緊固體嘅椰汁水,呢個係畫龍點睛嘅一個部份。椰子款啲肉唔滑,所以我地都無挖黎食😂😂。
芒果爺爺

成篇野打到好似打手文咁😂,但真係好正!睇我其他食評就知,我會話間餐廳難食,但依間真係無野好批評💕。我一定會返嚟呢間餐廳再食過,仲要有免費泊車啊!!!!

埋單$105(無加一)
2020-11-19
$50 (宵夜)
冬菇蘿蔔湯麵(蕃湯底)
腐竹糖水
芒果爺爺