餐廳: 捌壹壹 (奶路臣街)
資訊:

2022-08-07 244 瀏覽
我一向都係辣妹子,無辣不歡,今日去咗旺角811食四川菜,過下口癮。佢哋既必食冷鍋酸菜魚做到「麻.辣.鮮.香」,冷鍋嘅意思係已經煮好,唔使再加熱,避免魚肉過熟。酸菜魚湯底加入咗花椒籽同辣椒,湯底飲落去首先會有麻香味,後勁有辣味,吾會太油,而且飲完個湯吾會覺得口渴,仲有大量配料 - 酸菜、金菇、大豆芽、水晶寬粉,配料完全吸收晒湯嘅精華。佢哋用嘅酸菜係自家製,食落去爽口,水晶寬粉晶瑩通透,煙靭Q彈。魚肉超級鮮嫩,食得出係用新鮮生魚,食到停唔到口😋酸菜魚可以自由揀辣度,亦可以揀唔辣,今次要咗小辣,如果好食得辣嘅朋友可以點中辣。另外再叫咗兩個小食 ,都係揀咗小辣- 尖椒皮蛋同埋麻辣海蜇,尖椒皮蛋係用黃金皮蛋,糖心蛋黃嘅部份粘牙軟糯,沒有澀口感,上面有少許尖椒片同生蒜蓉粒,夾埋一齊食都好味。第一次見到麻辣海蜇呢個配搭,爽口嘅海蜇吸收左麻辣汁好正。佢哋有好健康嘅飲品選擇,可以解辣,我同朋友分別要咗杞子菊花蜜同埋蜂蜜雪梨茶,食完辣嘢潤返喉嚨。
必食冷鍋酸菜魚

尖椒皮蛋