2021-03-05 127 瀏覽
今日同朋友去咗銅鑼灣sogo度行街 朋友係一位全職師奶仔 所以就去咗sogo最下面嗰層度買咗兩塊靚牛扒 我身為無飯丈夫就唔買喇 就搵咗老婆同我出嚟食打邊爐 老婆話今日想食重口味嘅嘢 所以就去咗碼頭故事嗰度食麻辣火鍋 佢其實唔食得辣 但係唔知點解咁不自量力要食麻辣火鍋 我都拗爆頭諗唔明去到就叫咗一個鴛鴦湯底 一個係麻辣 一個係唔辣之後就叫咗一份牛肉一份豬肉同埋一份羊肉 羊肉擺咗去麻辣嗰邊度淥 食落完全冇羶味 但係啲辣味就蓋過所有羊肉嘅味道 食到咁上下我同埋老婆個嘴唇都變孖潤腸 再感受唔到羊肉嘅辣味啦豬肉同埋牛肉都差唔多 牛肉味都算幾重跟住就叫咗一個炸豬肉配麻辣粉 炸豬肉本身唔算辣 但係加咗麻辣粉之後好似喺個麻辣煲度碌咗一個鐘頭咁樣之後就叫咗一個紅糖糍粑 外層炸得非常之脆 入面嘅糯米好彈牙 配上甜甜嘅糖漿 為呢一餐重口味麻辣之旅畫上完美嘅句號

去到就叫咗一個鴛鴦湯底 一個係麻辣 一個係唔辣

豬肉同埋牛肉都差唔多 牛肉味都算幾重