2024-01-20 107 瀏覽
有「日本第一天丼」之稱嘅金子半之助-天婦羅丼專門店都來了香港數年了,今次終於去試!一入店鋪已經聞到超級香嘅麻油味,查過先知道原來是店內所用的炸油全是日本直送的胡麻油。[ 上天丼 ]· ✴️ 4.8 /5 ✴️淋上秘制醬汁嘅天婦羅有白身魚、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、豌豆🫛。海老、白身魚好味,炸溫泉蛋非常出色…定食配有味增湯,以及醃菜一份。醃菜部分,醃蘿蔔有柚子皮,柚子味很香,超級清新~~[ 迷你天丼+冷·稻庭烏冬 ]· ✴️ 4.8 /5 ✴️迷你天丼份量對我黎講啱啱好,少少飯同時食到好多天婦羅^^ 天婦羅種類都多,有菇菌、海老、南瓜、海苔、豌豆🫛、溫泉蛋。重點講下嗰烏冬,烏冬係扁薄嗰隻,質地幾滑身,烏冬湯汁夠凍,帶有柚子香氣,非常清爽!

[ 上天丼 ]· ✴️ 4.8 /5 ✴️

[ 迷你天丼+冷·稻庭烏冬 ]· ✴️ 4.8 /5 ✴️