2024-02-20 243 瀏覽
九龍人甚少去鴨脷洲,難得一場嚟到,當然要幫襯下呢度嘅著名良心店 Bowls Cafe。先嚟餐湯,今日係南瓜忌廉湯,我一向麻麻哋南瓜,因為覺得太甜,呢度嘅南瓜忌廉湯就冇呢個問題,唔太甜之餘仲飲得到南瓜蓉,非常高質。蒜蓉包都好食,又脆蒜蓉味又濃。主菜我揀咗軟殼蟹蕃茄海鮮意大利飯,呢個又係好正,risotto 煮得啱啱好唔會太腍,醬汁蕃茄味濃郁但又唔會好酸,飯入面仲有份量唔少嘅雜菇同海鮮粒,令到每啖飯都好豐富好滋味。至於面頭隻軟殼蟹呢,就估唔到會咁大隻,大隻嘅好處係肉比較多,但就冇出面啲炸得咁脆,我就覺得好 OK 啦。最後甜品係麵包布甸,呢個又係勁正,唔太甜,肉桂味同蛋味都好濃,好好食。嚟多杯即磨咖啡,就係超圓滿嘅一餐🥰。