2015-08-21 5833 瀏覽
因為公司喺灣仔,好多素食餐館都無得訂位,咁啱呢間有,所以今年的生日午餐就訂咗麗姐㕑房。之前無去過,不過見食評都唔錯,我哋對環境唔係太高要求,所以試吓。訂位時要order定嘢食,幫手訂位的女士好好人,我心諗:素食館啲人真係友善㗎啫。嗯!人類真係好天真。Book一點正,一點鐘去到樓下,等𨋢期間就收到call:「係咪嚟緊,我哋要交張枱畀人。」ok ok,𨋢都唔等,慌張嘅大家即刻飛虎隊上身:跑樓梯!都係二樓啫。奈何我哋並唔能夠突破人類極限,上到去,頂!遲咗一分鐘,侍應再面黑黑同我講多次:「你哋遲到我要畀張枱人㗎勒!」真係當頭棒喝,我覺得自己真係死不足惜。雖然講咗好多次唔好意思對唔住,但係若然有刀仔喺手,我真係會當場切腹謝罪。搞到佢咁唔開心,真係好想喺生日時封返封利是畀佢;不過無利是封喺手咋。睇見牆上掛嘅佛偈,如果俾我加多一幅的話,我會喺「莫生氣」隔籬加「咪遲到」。我決定下次,如果仲有下次,不過多數都唔會有下次,我會book遲十分鐘;因為我真係希望令食素嘅大家開心,千祈唔好好似食咗成隻牛咁嬲豬。懷住內疚、悔恨嘅心情,到底我仲有冇資格食呢?我好疑惑,不過飯菜經已預備好,而呢張咁稀有咁珍貴咁不得之了

嗯!人類真係好天真。

懷住內疚、悔恨嘅心情,到底我仲有冇資格食呢?我好疑惑,不過飯菜經已預備好,而呢張咁稀有咁珍貴咁不得之了嘅枱又因為大人不記小人過的關係,喺千鈞一髮之間依然留咗畀我呢個超齡廢青,所以我無資格話唔食,只好講句多謝賜飯。
黑醋咕嚕
呢碟黑醋咕嚕係唔錯嘅,我好鍾意黑醋味。呢陣酸味,提醒我約人唔只要準時,更加要早到,否則會令人好心酸。
黑松露牛油果炒飯
而呢個黑松露牛油果炒飯,真係好香,味道剛剛好,應該好多人like。諗起自己成日激親人,應該好早歸西,喺有機會再食呢碟咁香嘅飯之前已經香咗。
藕餅
以為逢係藕餅都好食嘅我,今次真係有少少失望。有啲太粉,唔算好味,之但係得人恩典千年記,有枱畀我噃,就算唔係太好味,都應該係我嘅問題,又或者係上天畀我嘅考驗:「你以為你有資格食好嘢咩?你邊位呀?你係一個只識遲到嘅廢人咋!」
流沙餃
聽聞流沙餃係招牌菜,不過口味嘅嘢真係每個人都唔同。我嘅意見唔重要,最重要係呢度嘅員工開心,所以呢碟點唔點都ok,最緊要係咩呀?係唔好遲到囉,又唔記得。
燉湯
燉湯,好香菇味,素湯嚟講都好好味㗎!遲到嘅人去到十八層,會唔會俾人燉呢?好緊張啊!
荷蘭豆雲耳炒淮山
荷蘭豆雲耳炒淮山,清清哋,淡淡然,唔,好難評價。食物難評,做人就唔可以淡淡然,唔能夠乜都無所謂,遲到嘅人真係要拖出去斬。
粟子腐球煲
粟子腐球,食剩好多,唔好味、唔夠熱、啲汁「瓊」晒?唔係,儍啦!我哋錯,叫得太多嘢啫。千錯萬錯,當然係食客錯。

至於好多人講過嘅甜品,無啊。以為有得送?我哋無咁天真,亦都無諗過要叫。人生係苦嘅,生日係罪嘅,遲到係抵死嘅,吃甜品的機會不是我們的。快食,快閃,快升天。願神赦免!

我個喊口,唔係因為唔好食呀,係內疚嘅眼淚呀!吓?乜唔係咁用㗎咩?

2015-08-21
-1 分鐘 (堂食)
生日