2020-10-25 339 瀏覽
通常大家去既cafe多數以西式為主,食下意粉或者cake咁,但今次黎呢間就以食台灣菜為主,仲有蛋餅食添😋見每枱都幾乎會嗌呢到既蛋餅,而我亦係為左蛋餅而黎🤤 蛋餅上到黎有啲散散地,每塊大小不一,外觀上有啲啲扣分🤔 食落個蛋餅皮偏硬身,唔係平時食開果種Q軟煙韌既質感,唔係好似係台灣食果啲咁😢 但好在內餡加返啲分,肉鬆加蛋加芝士真係不敗組合😍 再加埋佢個蛋餅醬,真係超級夾!呢個飯都幾多配料下,除左主角雞扒同蔥油之外,仲有兩塊滷豆腐、半隻滷蛋、一堆椰菜同青瓜,啲餸又係滿到遮哂成個飯👍🏻 雞扒煎過幾香口,配埋蔥油一齊食幾夾,而雞既肉質屬中等,唔係特別嫩亦唔會特別鞋,有啲似吉X家個煎雞,加埋咁多配菜,overall黎講都算係一個合格有餘既飯!呢到咖啡既base可以揀返要fruity定nutty,而我揀左nutty,咖啡飲落酸味會較多,而飲完陣堅果味都幾突出,可惜口感偏單薄。整體黎講,蛋餅算係呢到最出色既一樣菜式,但並非食過最好食既蛋餅之一🤭 而cafe環境幾文青,灰色牆身加木系枱櫈,好悠閑既感覺!
肉鬆芝士蛋餅

叄瘋蔥油雞扒飯