2024-04-16 45 瀏覽
食完野便在鴨脷洲中隨意走走,天氣很好行得好舒服,不經不覺居然沿島行了一圈,又回到利東站,食晚飯又太早,咁不如食下甜品啦。之前食午餐已經見到水上人糖水舖,價錢貼地款式又多,揀幾樣試下先。最後揀左兩碗糖水同兩支飲品,天氣咁好去公園慢慢嘆。⭐粒粒芝麻糊好香芝麻味,微甜,如其名般真係有粒粒芝麻㗎😋⭐生磨合桃糊另一款揀左合桃糊,同樣係微甜,入口好香合桃味,仲好滑好杰身,正喎😋⭐楊枝甘露飯品裝嘅楊枝甘露,其實都係甜糖水黎,哈哈,呢款相對較甜,芒果香甜西米有咬口,柚子肉也不酸,整體好甜美好飲👍⭐紫貝天葵朋友話要解渴揀左紫貝天葵,但飲完糖水飲佢覺得特别酸,哈哈,飲多幾啖就正常返,酸酸地又冰凍確實係解渴嘅😆呢間啲糖水份量好大碗,見佢細細一個外賣盒,原來好深好大碗㗎,兩個人分食都夠,而且微甜啱口味,正👍

最後揀左兩碗糖水同兩支飲品,天氣咁好去公園慢慢嘆。

⭐粒粒芝麻糊
好香芝麻味,微甜,如其名般真係有粒粒芝麻㗎😋

⭐生磨合桃糊

⭐楊枝甘露