餐廳: 鰻工房
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-08 689 瀏覽
週末遇上落雨天,的確有啲掃興😪 唯有四出搵啲好嘢食,總好過宅在家🤭 個個都話呢個假期 #香港冇晒人,不過我去到餐廳竟然遇上人龍😅 搞到一向唔鍾意排隊嘅我,都因為好奇心嘅驅使下,停下腳步等服務員安排😉 朋友仔原來早有計劃,知我呢個 #鰻魚控 對 #蒲燒鰻魚 情有獨鍾,所以特別帶我嚟到位於 #尖沙咀 #赫德道 新開嘅「鰻工房」試吓師傅嘅手勢☺️ 餐廳地方唔算大,裝飾以木色為主,間格充滿和風味道🎐 正當我哋仲諗緊食咩好嘅時候,聽到店員提醒隔離枱食客講,餐廳每分食材都係即叫即做,需要時間等候⏱️ 搞到我哋都不敢怠慢,馬上點菜🤭 我哋叫咗兩個 #鰻魚定食,#沙羅鰻蛇丼、#三種鰻魚丼 做主食🤤先上枱嘅係朋友仔揀嘅 #三種鰻魚丼,軟綿綿嘅 #珍珠飯 上面加上 #生鰻魚(由生燒到熟嘅白鱔)、#蒲燒鰻魚,仲有 #穴子鰻魚(鰻魚BB)做組合,啱晒心多多又乜都想試嘅朋友仔😉 單睇造型已經口水流🤤 生鰻魚口感比較爽彈,而穴子鰻魚就比較香口,味道各有特色🫶🏻而我點嘅 #沙羅鰻蛇丼 真係不得了👀 成隻手臂咁長嘅原條 #蒲燒鰻魚 放喺 #丼飯 上,非常吸睛👀 肥美嘅魚肉入口充滿魚油香🤤 加埋隻 #溫泉蛋 同 #特製嘅鰻

而我點嘅 #沙羅鰻蛇丼 真係不得了👀 成隻手臂咁長嘅原條 #蒲燒鰻魚 放喺 #丼飯 上,非常吸睛👀 肥美嘅魚肉入口充滿魚油香🤤 加埋隻 #溫泉蛋 同 #特製嘅鰻魚醬汁,搞到我忍唔住食完一口又一口🤤

店員仲提醒我哋,食到最後記住要留低三份一嘅 #鰻魚丼 放入餐廳特製嘅 #昆布高湯 裡面,仲要加埋 #紫菜 同 #芝麻 嚟做一個 #自家製 嘅 #鰻魚茶漬飯 作為呢餐嘅總結☺️ #高湯 味道清清地,撈埋啲 #鰻魚 同 #飯 一齊食,確實有另一種風味🤤

其實餐牌上嘅 #鰻魚芝士玉子燒、#燒鰻魚串 都非常吸引,可惜 #小秘書 當時已經飽到一個點😅 唯有下次有機會再嚟幫襯,試埋其他食物啦😉

📍 鰻工房 (尖沙咀)赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖
2024-04-06
$250.5 (午餐)