人氣烏冬真係好多人排隊,上次趕時間排唔切。今次weekend去,要排多過20分鐘先食到。鰹烏冬堅持每日新鮮製作手打烏冬,比較特別嘅係,佢哋網站上面寫有提供讚岐烏冬製作體驗班,仲可以買埋製作烏冬嘅用具返屋企自己打,都幾得意😛。🍜 原味竹簾烏冬(冷) $46要試出烏冬最完美嘅口感,當然係凍食就食到最真嘅味道。凍食嘅原味烏冬非常彈牙,煙煙韌韌之餘,亦都係超級滑,真係口感一流👍🏻。配料有蔥、芝麻同芥末,配埋冷烏冬醬油汁真係好香,簡簡單單就食到原汁原味嘅手打烏冬。呢種口感同味道真係出面比較少有,非常有日本地道嘅風味,值得排隊一試。👅評分:9/10🍜 鰹魚半湯烏冬(熱) $46相比起冷烏冬,熱食嘅湯烏冬就冇咁彈牙,不過依然係煙韌有咬口。半湯烏冬即係少湯,大概只能夠浸到一半嘅烏冬。鰹魚湯底味道拿捏得剛剛好,唔會搶走烏冬本來嘅味道,但令到啲烏冬有些少掛汁就更濕潤。烏冬熱辣辣咁食真係好正,熱食體驗到嘅又係另一種風味,熱冷兩食各有特色,唯一共同點係兩者都好好味🤤。👅評分:9/10🍗 骨付雞 $44睇其他foodie介紹先知原來骨付雞就係有骨頭嘅雞髀🍗咁解,見人人都推介,咁我哋都叫咗嚟試,果然冇介紹錯。雞髀

🍜 原味竹簾烏冬(冷) $46
👅評分:9/10
原味竹簾烏冬(冷)

🍜 鰹魚半湯烏冬(熱) $46
👅評分:9/10
鰹魚半湯烏冬(熱)

🍗 骨付雞 $44
睇其他foodie介紹先知原來骨付雞就係有骨頭嘅雞髀🍗咁解,見人人都推介,咁我哋都叫咗嚟試,果然冇介紹錯。雞髀香煎表皮帶有焦香,灑滿七味粉令成隻雞髀香味再昇華一級😍。雞髀肉超級軟嫩,雞皮唔會肥,非常入味。食到最後會覺得有點點太鹹,不過連埋烏冬一齊食就啱啱好。
骨付雞
原味竹簾烏冬(冷)
鰹魚半湯烏冬(熱)
骨付雞