2021-10-30 1201 瀏覽
放工時間7點將,唸住去奧海城求其食番一餐。由於我遲到,朋友好快就搵左拉,咁我直接入去。剛到鋪頭,發現仲有好多空位,心唸應該唔會好食。睇睇個menu, 有一般嘅牛肉同埋豬肉定食,仲有比較少見嘅茶漬飯。既然好耐都冇得去日本,決定就叫個海鮮四色茶漬飯($148)我諗過一試驚為天人,無諗過是但去食一間餐廳會咁好食,都見OpenRice無咩人寫價錢就中規中矩,個飯有三文魚,吞拿魚,魚子同埋兩隻大蝦。蝦頭稍為帶白色同埋黑色,賣相一般。然後跟餐我點了蝦湯,因為蝦湯嘅組合比較少見,唔鍾意大濃嘅朋友可以點鰹魚湯。食法係將適量嘅飯同魚生放到旁邊嘅細碗,然後倒入蝦湯,再加上蝦湯。然後魚生就因為熱湯變成半生熟嘅狀態,更加帶出鮮半。好耐都冇食過咁高水準嘅日本菜,睇番介紹話總店設於日本鐮倉,食物自然有保證。值得一試再試。