2016-06-07 1958 瀏覽
最近好流行蒸氣火鍋,唔少放題同酒樓都推出左蒸氣火鍋。之前食過放題既蒸氣火鍋,覺得不過不失(可能因為唔係正宗既關係)。但係我又好想試下正宗蒸氣火鍋,男朋友就搵到間食蒸氣火鍋既專門店-----九重鮮。餐廳以簡潔大氣的木材作主題,而餐具都是跟韓式的鐵碗。每枱都有韓式小食,免費仼添。海鮮塔共有三款選擇,我們選擇了中價類別的首爾塔($398 + 10%,兩位起)我們都不飲酒,所以另外叫了韓國橙汁!第一次飲呢個牌子既橙汁,好好飲!我最滿意就是店員的服務,很熱心地教我們如何吃這個首爾塔。第一次吃如此正宗的蒸氣火鍋,令我好興奮。塔頂有個温度計,85度就開始可以食。店員說精準地計算首爾塔的溫度才能夠食到最鮮嫩的海鮮!第一層有蟶子及象拔蚌,伴點車厘茄、絲瓜及菇菌。蟶子好鮮甜,可以想像到佢係好新鮮,完全可以不用沾醬汁!第二層有帶子、蝦。我最中意個帶子,大大粒而且肉質鮮嫩!第三層有蟹、花甲、青口、魚、南瓜及雲耳。估唔到有蟹食,而且隻蟹係有膏添!第四層有鮑魚、螺、大蜆、南瓜、粟米、娃娃菜、蘿蔔、冬菇及蕃薯。食左咁多海鮮終於有啲菜食下,啲菜擺係第四層可以吸收埋上幾層既海鮮汁,令娃娃菜、蘿蔔更加鮮甜!最底下一層就係

最近好流行蒸氣火鍋,唔少放題酒樓都推出左蒸氣火鍋

但係我又好想試下正宗蒸氣火鍋

男朋友就搵到間食蒸氣火鍋既專門店-----九重鮮
餐廳以簡潔大氣的木材作主題,而餐具都是跟韓式的鐵碗。

每枱都有韓式小食免費仼添

韓國橙汁
我最滿意就是店員的服務,很熱心地教我們如何吃這個首爾塔。
第一次吃如此正宗的蒸氣火鍋,令我好興奮。

第一層
第一層有蟶子及象拔蚌,伴點車厘茄、絲瓜及菇菌。
聖子
蟶子好鮮甜,可以想像到佢係好新鮮,完全可以不用沾醬汁!
第二層
第二層有帶子、蝦。
帶子
我最中意個帶子,大大粒而且肉質鮮嫩
第三層
第三層有蟹、花甲、青口、魚、南瓜及雲耳。
蟹  ❤️
估唔到有蟹食,而且隻蟹係有膏添
第四層

食左咁多海鮮終於有啲菜食下,

人蔘雞粥
最底下一層就係人參雞粥啦!侍應幫我地將雞肉與骨撕開,方便我們食。

粥內有放有蜆,而整個粥底是用上層幾層的海鮮汁,令整個粥味道很鮮甜!

食過番尋味,決定下次升級!

2016-06-02
韓國橙汁