餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

九龍城出左名多泰國餐廳,但其實食海鮮都出名。今次我地搵左間食蒸海鮮,食材夠新鮮特別,性價比都好高。佢地menu有幾個餐,我地最後揀左$999二人餐,食到18款食材,超級抵食!呢度仲有樣好既係店員會幫你蒸埋,我地只係需要負責食。前菜涼拌青瓜海蜇好爽脆,配埋自家制酸辣汁好惹味。海底野生赤蝦好大隻、肉質爽彈、好多蝦膏!蝦膏味好濃,我自己鐘意整哂啲蝦膏出黎再用蝦肉點蝦膏咁食。澳州龍蝦澳州龍蝦只要夠新鮮,蒸既時間啱啱好,就已經冇得輸!龍蝦膏既色水都好靚,肉質嫩滑爽。.韓國珍珠蠔海水味同蠔味偏濃,蒸完只係縮少少水。咬落口爆哂汁出黎但唔會腥.九孔鮑魚黎到時清走內臟 ,大隻得黎夠哂彈牙,唔會韌.野生青口平時唔太鐘意食青口,因為好多餐廳都用急凍貨,有雪藏味,但呢個海水味十足,好鮮!.紐西蘭刀貝蚌店員處理完提示我地呢隻刀貝唔洗點醬料都夠鮮甜,果然真係,而且都好大隻!.紐西蘭元貝好大粒,店員幫我地蒸得岩岩好,所以唔會輆。.饅頭蟹呢種屬於深海蟹出面好少食到,肉唔算多,但膏夠鮮甜。.肉、丸、菜有安格斯牛肉、黑毛豬肉、蟲草花雞件、芝心小籠包、爆漿牛丸、蝦蟹棗丸、貢丸同埋一份菜,正常發揮。.食完海鮮已經八成飽,但唔

涼拌青瓜海蜇

前菜
涼拌青瓜海蜇好爽脆,配埋自家制酸辣汁好惹味。

海底野生赤蝦
好大隻、肉質爽彈、好多蝦膏!
蝦膏味好濃,我自己鐘意整哂啲蝦膏出黎再用蝦肉點蝦膏咁食。

澳州龍蝦

韓國珍珠蠔
海水味同蠔味偏濃,蒸完只係縮少少水。
咬落口爆哂汁出黎但唔會腥
九孔鮑魚
黎到時清走內臟 ,大隻得黎夠哂彈牙,唔會韌
野生青口

紐西蘭刀貝蚌
紐西蘭元貝
好大粒,店員幫我地蒸得岩岩好,所以唔會輆。

饅頭蟹
呢種屬於深海蟹出面好少食到,肉唔算多,但膏夠鮮甜。

肉、丸、菜

食完海鮮已經八成飽,但唔可以唔食個粥底,因為入面吸收晒海鮮既精華😍
另外都有好多配料:粟米、芋頭、排骨等,令到個粥食落夠鹹、甜、綿滑。
椰汁燉雪燕

我地食完粥既時候,店員又送上一份甜品:椰汁燉雪燕,啖啖雪燕好清甜。
柑桔檸檬

總括黎講:呢餐我地食得好滿足,每款海鮮都好出色。而且店員都好有禮貌,會同我地處理同介紹唔同既海鮮有咩特別。
2023-10-05
涼拌青瓜海蜇