2020-09-07 176 瀏覽
太多假期累積咗,趁住今日唔太忙,香港九龍就圍去。夜晚我就過咗鰂魚涌等埋女朋友收工,順便試下依間一直都好想去試嘅鯛魚魚湯專門店。店舖門口同裝修風格都係日式風格,環境都幾舒適。我哋各自點咗兩個主食,分別係鯛魚片魚湯湯飯、同埋吉列豬扒定食。鯛魚片魚湯湯飯會喺你面前點著一個微弱嘅火暖住個湯飯。其實個湯飯本身已經煮熟晒,所以唔使等佢滾起先食嫁,因為個火力都唔足以煲返滾個湯飯。講返個鯛魚片魚湯湯飯,鯛魚味鮮甜香濃,除咗鯛魚味,仲有一陣淡淡嘅木魚香味,非常之好味。而鯛魚片亦都有成十塊八塊,塊塊都起哂骨、淡淡肉。吉列豬扒定食、跟一份前菜、湯同白飯。湯可以選擇鯛魚濃湯、或者味增湯。咁嚟得依度食嘢,我就唔覺得有咩理由唔要鯛魚濃湯喇。鯛魚濃湯味道果然香濃鮮甜。唔知係咪有錯覺,感覺同湯飯有輕微差別,依碗鯛魚濃湯嘅味、比湯飯嘅鯛魚湯更鮮味。雖然話依度係鯛魚魚湯專門店,但吉列豬扒一啲都唔遜色,豬扒夠軟熟、炸少粉厚度算係適中,亦唔覺過乾過硬。聽講九龍城開咗分店,下次過九龍城再食先。

吉列豬扒定食

聽講九龍城開咗分店,下次過九龍城再食先。