2017-07-18 137 瀏覽
今晚好開心可以同朋友黎到呢間鮨真食晚飯,除了可以食到我喜歡的日本料理外,還可以欣賞美美的維港夜景,真係好正好relax 。今晚我們座吧檯位,可以近距離欣賞廚師的手藝,而且我們選擇食鮨真季節推介(櫻)這個Dinner set!先上前菜,係水茄子沙律,清甜的水茄子加上爽脆的蔬菜,淋上醒胃的柚子醋汁,食完後感覺好清爽舒服!之後有新鮮好味的刺身,先有切得好薄的海紅魚。肉質晶瑩剔透,卷上配菜,再係加上柚子皮的鹽板轆一轆。食到魚肉的鮮甜味,而且咸中帶柚子的清香,感覺清新。而且這種食法我都係第一次食,感覺特別!左上這款是銀鱈魚,好少食到銀鱈魚刺身,肉質嫩滑,但魚皮部分食落爽口,而且充滿魚的油香,味道新鮮好好食。右上鱆紅魚味道清甜鮮味,口感嫩滑。左中鮫魚肉質結實得黎又彈牙,咬落有口感。燒過的魚皮,帶有淡淡的焦香,食落好有驚喜!右中北海道厚岸生蠔,超鮮甜,大隻又好食,除了有濃濃的蠔味外,還帶有淡淡的海水味,而醬汁更能帶出蠔的鮮味。左下肥美的拖羅,嫩滑的肉質,咬落去充滿魚油香,滋味爆登!右下燒帶子,燒到剛剛好,燒完即用脆紫菜包住即食,肥美肉厚又juice,聞到濃濃的醬油味,但食落帶子味道鮮甜美味,一啲都沒

水茄子沙律

刺身

右上鱆紅魚味道清甜鮮味,口感嫩滑。

左下肥美的拖羅,嫩滑的肉質,咬落去充滿魚油香,滋味爆登!

右下燒帶子,燒到剛剛好,燒完即用脆紫菜包住即食,肥美肉厚又juice,聞到濃濃的醬油味,但食落帶子味道鮮甜美味,一啲都沒比醬油搶了風頭!
壽司

跟住到壽司,先有左上深海池魚打頭陣,肉質鮮味嫩滑,食落味道好fresh!

右上小肌魚加紫蘇葉,小肌魚肉質好滑好腍而且魚味好濃,加上紫蘇葉的獨特味道,整體好match!

左下赤貝味道鮮甜,而且肉質食落爽口,好正!

中下海膽好新鮮,而且有光澤,入口即溶,味道鮮甜,帶有淡淡海水味!

右下燒左口魚唐裙邊,聞到焦香味,食落充滿魚油香,但唔會油膩膩,而且肉質爽滑,好食!
酒燒大白蜆

超巨形的酒燒大白蜆,蜆肉食落嫩滑得來爽口,味道清甜帶濃濃酒香,令人回味。食完隻蜆,要飲埋啲湯汁,湯汁充滿精華非常鮮味。

鹽燒目張魚

鹽燒目張魚,燒出黎香噴噴,擺盤非常有氣勢,食落魚肉質感嫩滑,咸香中帶魚的鮮味。

烏冬

烏冬爽口彈牙,好有嚼口,同平時食的烏冬不同,呢款係扁啲同幼身啲。湯頭鮮甜美味,加上香蔥同雞蛋,令味道更加吸引!

夕張蜜瓜
海鹽雪糕

最後甜品有香甜美味的夕張蜜瓜,咬落juice,超好食。另外還有我幾喜歡食的海鹽雪糕,香甜牛奶味中帶微微的咸味,好食!

呢間餐廳不單環境雅緻,而且飽覽維港景色,未食都已經好正,仲可以坐係吧枱一邊食一邊欣賞師傅的手藝,食物質素高,用料新鮮,食完令人回味!
2017-05-11
水茄子沙律