2020-07-09 3653 瀏覽
疫情關係真係好少出去食飯, 趁個疫情好少好咗少少, 政府又出咗一萬蚊, 緊係要食好少少對自己啦, 今日揀咗尖沙咀厚福街哩間人氣日本料理”鮨一”, 之前係大埔路過已經好想試下, 但係一直都無機會, 今日去開尖沙咀就上去試下啦, 我係WALK IN 2個人咁去, 去到FULL哂, 店員話下次記得BOOK定位丫, 咁啱佢地又有BOOKING CANCEL 好好彩有兩個位俾到我地, 真係好好彩, 一見咁多人就知佢人氣幾勁啦, 我地ORDER咗一個寿司特上十貫目, 即係有十款時令既魚生寿司, 另外叫咗個特上錦刺身(8款+各2切), 一個佢地大推的辣味曾煮和牛, 仲有必吃的甲羅燒, 首先黎個個刺身併盤, 有油甘魚, 中拖, 牡丹蝦, 劍魚腩, 清三文魚子, 帶子, 各樣都好新鮮, 好甜, 不得不提佢既帶子真係甜到不得了, 到寿司, 驚喜的是佢用高級寿司店既黑醋來做寿司飯, 淨係試佢個飯+師夫手握寿司既功架已經值回票價, 仲有要講下佢個辣味曾煮和牛, 我成日覺得當和牛煮熟咗會變返一般牛肉既味度同口感, 但係今次好唔同, 佢真係煮得好林好好食, 林得黎唔係長時間炆煮而林, 係個舊肉本身靚到不得了, 本身已經好林既林, 味增有少少辣, 平衡咗和牛油膩感, 係一個色香味平衡得好好的一度好菜, 總結: 非常高分, 非常滿意, 會再去的好日本料理
2020-07-08