2018-09-16 1541 瀏覽
本身就係飯桶嘅我,見到餐廳主打係湯飯已經幾有興趣🙈加上住鰂魚涌嘅朋友話呢間係佢屋企附近最好食嘅餐廳之一👀所以大西北人決定勇闖鰂魚涌!(明明係收工搭多四個站就到😂).menu寫呢到湯底係用大量鯛魚同秘製配料經過十多小時餚製而成。湯飯一上枱,見到原來會連個爐仔咁上枱。有火喺到一直keep住保溫,火約五至十分鐘後就會熄。先飲一啖湯,第一啖會覺得偏清淡,可能因為平時我食得太重口味吧🤣但其實慢慢飲落就會發覺湯底都幾清甜,應該額外調味料都冇乜點落,而且完全唔油膩,係屬於令人好放心繼續飲嘅湯😝湯飯唔會煮到好似粥咁,有保留飯嘅口感🤣.我叫咗皇帝蟹腳海膽湯飯,真係好足料!蟹腳同蟹鉗大大舊、好厚肉,食落幾鮮甜,重點係已經半去殻🤩所以一向好懶嘅我,可以就咁就撩到啲肉出嚟食,唔洗用工具😚海膽份量就係大家睇到嘅咁多🤣食落冇任何苦味異味,雖然又未至於特別鮮甜🤣湯飯入面仲加咗飯素(右手邊嗰堆😂我發覺我影得佢地好核突咁🙊),因為湯底本來偏清淡,所以加飯素食都幾match🙆🏻‍♀️食完真係飽到呢😬.朋友叫嘅波士頓龍蝦湯飯個樣好吸引!龍蝦入面好多龍蝦籽(?)😆.再加款小食share,即炸熱辣辣。..呢到嘅選擇都幾多,除左有
本身就係飯桶嘅我,見到餐廳主打係湯飯已經幾有興趣🙈
加上住鰂魚涌嘅朋友話呢間係佢屋企附近最好食嘅餐廳之一👀

所以大西北人決定勇闖鰂魚涌!(明明係收工搭多四個站就到😂)
皇帝蟹腳海膽湯飯

湯飯唔會煮到好似粥咁,有保留飯嘅口感🤣
我叫咗皇帝蟹腳海膽湯飯,真係好足料!

食完真係飽到呢😬
朋友叫嘅波士頓龍蝦湯飯個樣好吸引!
波士頓龍蝦湯飯

龍蝦入面好多龍蝦籽(?)😆

再加款小食share,即炸熱辣辣。
唐揚雞塊

呢到嘅選擇都幾多,除左有唔少款嘅湯飯,亦有定食同湯烏冬。
其實最平嘅煙三文魚魚湯湯飯/蟹棒魚湯湯飯七十幾蚊都有交易,湯烏冬款就最平六十幾蚊都有,真係豐儉由人🤭
皇帝蟹腳海膽湯飯
波士頓龍蝦湯飯