2016-10-04 4670 瀏覽
話說今日係家母嘅生日,而家母比較喜歡素食,所以好辛苦先搵到一間有素食菜單的西餐廳去食生日飯。呢間餐廳位為尖沙咀棉登徑,屬於比較靜的一個地段,旁邊就係之前我介紹過好好食既「焱丸水產」啦!你可以選擇坐門口既Open Area或者入面冷氣位,而我訂台就訂左最入面既一張木紋長台。可能因為星期一的關係,餐廳唔算好多人,岩哂鍾意環境靜的家母。一架好靚的掛牆單車呢度有3個Menu,最厚的就係本Drink Menu,不過家母對酒不感興趣,所以冇叫到酒因為我地有6個人食飯,所以都冇叫到Set Dinner,散叫算了呢道都幾主打All Day Breakfast,大家可以試試~由於家母喜歡食素,所以叫左個Tofu Steak。老老實實,豆腐並不算太出色,普通街市煎豆腐的感覺。反而墊底的幾塊茄子同埋大蘑菇煎得好Juicy,比主角的豆腐更吸引。蘑菇意粉相當唔錯,入口有濃濃的黑松露醬味,加上厚厚的奶油,岩哂我口味。意粉炒得好乾身,令到醬汁更容易附係意粉上面,唔會有水水的感覺。蘑菇炒得好軟好Juicy,相對滿意的一道菜。Pizza採用脆身的薄底,芝士味好香,重可以拉到長長的芝士絲。餅面的火箭菜唔會太苦,加上有少少

一架好靚的掛牆單車
Tofu Steak
Mushrooms Angel Hair
Pizza Margherita
Pizza採用脆身的薄底,芝士味好香,重可以拉到長長的芝士絲。餅面的火箭菜唔會太苦,加上有少少菠蘿酸酸甜甜,有種解膩的作用,配上火腰相當開胃。
Guinness Pie
Pie一直都係台面上耀眼的一角,切開香脆的酥皮,濃濃的香味直衝鼻腔。Pie的材料主要係蔬菜同埋牛肉,而牛肉有好濃的紅酒味,飲唔慣紅酒的朋友未必岩食,但鍾意飲紅酒的人就會好歡喜,配埋牛油味好香的酥皮,非常Match。配菜係薯蓉,但係感覺上牛油同埋牛奶加得唔多,唔夠軟滑,重帶有一顆顆薯仔粒,影響口感。
之前文章我都提過,我對於Burger又係一個痴迷的Fans,見到佢寫到「Legend Burger」咁勁當然要叫黎試下。
The Legend Burger
餐廳根據我地Order將Burger一開為二,可以見到Burger入面好Juicy,芝士流哂出黎,塊扒煎得5成熟岩岩好,入口即溶。酸瓜亦都好好味,唔會太酸,又開胃。唯一問題係面包唔夠鬆軟有少少硬,食落口覺得同鬆軟的肉唔夾。配菜的薯條大大塊,好香薯仔味,比較似薯角的口感。
Seafood Spaghetti
海鮮意粉有大蝦丶青口同帶子,蒜香味好香,意粉煮得唔錯。帶子偏細隻,但係都幾甜。相反青口細隻得黎冇咩味,好似搵滾水煮過冇哂味咁又縮水。相比起另一道意粉,我偏好覺得蘑菇意粉比較好食丶亦都比較爽口。
題外話/補充資料: 埋單我地6個人都係900幾蚊,價錢算幾合理。因為唔係太餓,所以人均消費都唔高。 環境的確不錯,值得一試。
2016-10-03
生日