2019-02-06 257 瀏覽
出街食飯成日都大魚大肉,好難先搵到一啲比較健康嘅菜式。今日lunch去左2DP,係一間素食餐廳,雖然不算平,但勝在係cafe可以坐得耐。而且係素食,可以過年前食得健康啲,不錯的選擇。同朋友叫左個沙律同飯:呢個無花果希臘芝士沙律有好多芝士呀!沙徘都幾大份,調味嘅沙律醋唔會太濃,另外沙律base嘅菜都有幾種,好豐富。最開心係有無花果呀,真係好好食!另外叫左個熱食:牛肝菌意式大麥飯之前未食過呢種飯,感覺好特別。飯好大粒、有咬感,要嘴嚼多幾下先得。飯粒可以將醬汁沾住,所以好好食,唔會有種飯同其他配料唔match嘅感覺。菌類亦都做得好好,唔會太乾依照有汁。唯獨係呢個飯份量唔太多,我同朋友唔大食所以都夠飽,但食量大嘅朋友可能要叫多幾個配菜先夠飽。再講下drinks同甜品。呢個玫瑰紅茶香檳好得意,用香檳杯飲茶都係第一次,即刻成個人high class哂。雖然係茶,但係有氣酒嘅感覺,杯面有幾瓣乾玫瑰,好有格調。可惜可能因為我走冰嘅關係,杯野飲有啲死甜,飲落唔太有玫瑰香氣。呢個鐵觀音紅豆抺茶芭菲,初初都擔心佢抺茶味蓋過鐵觀音嘅味,但好彩無。朋友亦盛讚個雪糕夠實夠滑,而且茶味香醇。雖然係淡淡嘅茶味,但因為
出街食飯成日都大魚大肉,好難先搵到一啲比較健康嘅菜式。

同朋友叫左個沙律同飯:
無花果希臘芝士沙律

牛肝菌意式大麥飯

另外叫左個熱食:牛肝菌意式大麥飯

再講下drinks同甜品
玫瑰紅茶香檳

鐵觀音紅豆抺茶芭菲

呢個鐵觀音紅豆抺茶芭菲,初初都擔心佢抺茶味蓋過鐵觀音嘅味,但好彩無。朋友亦盛讚個雪糕夠實夠滑,而且茶味香醇。雖然係淡淡嘅茶味,但因為要同其他配料如粟米片、抺茶米通等配搭,所以濃道剛剛好。
可惜佢比隻大匙羹我,食到紅豆個位都唔係好「畢」到呀。

另外一提,服務員態度不太好,呢個係比較需要改善嘅地方。
2019-02-03
無花果希臘芝士沙律