2021-05-20 134 瀏覽
吃貨日常❤️ 「G Place」位於尖沙咀嘅一間私房菜地鋪,係佐敦港鐵站行過去大概6分鐘嘅步程🙂餐廳提供多國菜式選擇,而且要食到都唔易架!最少要提早一日book,如果公眾假期前夕,更加要兩日前book定😙每月餐廳都會有一款指定menu🍽為咗能夠提供最好味嘅食物質素,餐廳一般都會要求喺預約嘅期間食客揀定要咩菜式😆😆💖Cold Appetizer:非洲古斯米沙律一種叫 Couscous 古斯米嘅小米,係北非流行的特色食品,常係地中海、意大利南部、北非的一些菜式裡出現。小米係生產於印度中東等地,沙律加上青紅椒同茄子造成嘅凍盤,食落口有少少微辣,又帶有酸酸味🥗同時亦很適合素食人士🥳🥳💖 Cold Appetizer:和風慢煮昆布牛小排(另加$30)用低溫慢煮嘅方法,務求令昆布味滲透係牛小排🐂慢煮亦能將每塊牛小排做出軟嫩口感,味道嚐起來較為濃郁,而且甘甜帶鹹😋😋😋💖Soup:法式龍蝦湯🦞(另加$50)係高級餐廳常見嘅菜式,價錢好貴而且份量好少🤩🤩餐廳上菜嘅時候,都有同我哋介紹,佢哋嘅湯全部將材料打溶打碎,非常花時間功夫,所以先可以令到龍蝦湯口感啖啖順滑,香味十足🤤 💖Soup:鮮蠔忌廉湯🦪生蠔營
吃貨日常❤️

💖Cold Appetizer:非洲古斯米沙律

和風慢煮昆布牛小排

💖Soup:法式龍蝦湯🦞(另加$50)
法式龍蝦湯🦞

💖Soup:鮮蠔忌廉湯🦪
生蠔營養價值高,含有有多種維生素。食用生蠔更可防止皮膚乾燥,促進皮膚新陳代謝,補充鐵質,改善氣色☺️☺️生蠔仔肉嫩味鲜,除左可以用來做蠔餅,蠔仔粥或用作配湯或煎炸之外,將生蠔攪拌至幼滑,加入忌廉,變成「鮮蠔忌廉湯」,味道亦都甘香清新,富有豐富美妙的海鲜風味😋😋😋
法式龍蝦湯🦞& 鮮蠔忌廉湯🦪

💖Pasta:鮮菇通心意粉
餐廳話所有醬汁都係餐廳自行調較,所以味道更加濃郁而不膩☺️☺️見到每粒通心粉都細細粒,我同朋友都有研究點解會咁細粒㗎呢?🤔因為市面真係見唔到!我哋終於忍唔住問吓餐廳負責人,佢就表示係每粒通粉都逐一切細,令到咬口更加彈牙之餘,仲令每粒通粉都可以滲入醬汁味道添😋😋

💖Main course:煙燻伊比利亞豬
西班牙伊比利亞黑毛豬擁有野豬血統,所以肉質較鬆化,肉味亦都較濃🐷黑毛豬嘅脂肪分佈如大理石紋、油潤甘香,肉嫩多汁,口感味道遠勝一般豬扒,屬高級餐廳食材🤩😍雖然每片豬肉都好厚身,但係係一D都唔韌❗️❗️❗️每啖都有啖啖煙燻味道,但又唔會太乾身👍👍👍

💖Main Course:燴牛面肉配紅酒汁
牛面頰肉入口即溶,肉中間更夾著一層層的骨膠原,簡直就係吃肉的享受~肉塊被燉到直接用叉就可以輕鬆分開,柔軟多汁,配菜仲有看似薯蓉,其實係芹菜做底😍
燴牛面肉配紅酒汁

食物味道👍👍👍👍