2024-04-12 133 瀏覽
一直聽過魚一呢個名喺元朗大名鼎鼎,今次嚟咗銅鑼灣分店享用晚餐。一入到門口,沿住樓梯落一層就到餐廳入面,一路落樓梯一路見到有好多個燈籠,好有迎賓感覺。🐻火灸牛肉他他火灸牛肉質地幾滑,唔會燒到好柴,仲帶有少少醬油味。🐻珍寶帶子壽司果然係珍寶size,應該係我人生中食過最大塊嘅帶子,食落好爽口,亦都好鮮甜,一食難忘!上菜之前師傅預先喺帶子𠝹幾刀,顯得好立體。🐻茶碗蒸+麵豉湯蒸得好滑身,食到碗底見到有粉絲,蟹柳幾入味,鳴門卷少少煙韌,口感唔錯。麵豉湯好有三文魚味,冬瓜好出味幾鮮甜。🐻席前燒-A5和牛職員會推張枱埋嚟喺客人面前燒,燒完一面再捲幾捲燒另一面,幾考職員耐心同功夫。食落完全係入口即溶,都係一食難忘🤤🐻魚一極上丼飯一碗飯集合晒:牡丹蝦、中拖羅、油甘魚、鮮紅魚、日本魷魚、帶子、三文魚籽、海膽、蔥吞腩蓉同埋三文魚等等嘅刺身,飯係壽司醋飯。基本上每塊刺身都好有鮮味好滿足,尤其係中拖羅,差唔多係入口即溶,但係唔算好肥膩,送啖飯就平衡返,冇咁邪惡🤪🐻魚一彩虹卷每一件都有兩塊唔同魚嘅組合,啱晒唔同人嘅口味,有三文魚、三文魚籽、吞拿魚蓉、海膽、蟹柳、青瓜。最有記憶點嘅係海膽,好鮮甜。🐻露筍牛肉卷牛肉肉

🐻火灸牛肉他他
火灸牛肉質地幾滑,唔會燒到好柴,仲帶有少少醬油味。

🐻珍寶帶子壽司

🐻茶碗蒸+麵豉湯

🐻席前燒-A5和牛

🐻魚一極上丼飯

🐻魚一彩虹卷

🐻露筍牛肉卷
牛肉肉質同牛肉他他差唔多口感,包住啲飯同爽口嘅露筍,食到令人好滿足。

總評分:🍯🍯🍯🍯🍯(5/5)