呀媽成日都話想食點心放題🥢,於是我就上網搵下邊間好。我見到銅鑼灣希慎廣場嘅「名館」搬咗新舖啵(轉咗樓層),佢又正好有做點心任食,咁就啱哂啦😛。我驚週末去會好多人,所以攞咗假閒日去食當放鬆下,誰不知星期四嘅下午,餐廳都多人到一個點!我哋兩點幾坐到去四點,期間一直座無虛席👏。不過都明嘅,皆因放題以外嘅下午茶餐好似都幾抵食。可供任食嘅點心同小食款式多達四十款‼️,種類涵蓋傳統同新派點心、涼拌小食、粉飯麵,以至甜品,我哋好努力都食唔匀哂咁多款,哈哈。餐廳會提供熱茶,如果要其他飲品就可以用半價加配。餐廳嘅上菜速度快,而且亦無出現漏單嘅情況,食任食最緊要係呢樣嘛😉。再者,大部份食物嘅份量都控制得宜,逐件計算,份量少就可以食多幾款。蒜蓉粉絲蒸扇貝,新張期內每位惠顧點心放題嘅客人都獲贈一隻扇貝🐚。扇貝好大隻,用上蒜蓉粒蒸非常香口,就連粉絲都好入味,如果可以任食就好喇。名館筍尖蝦餃皇,🦐蝦餃作為點心之首,當然要一人嗌一隻。蝦餃唔係特大嗰種,不過都好食,因為餃皮厚薄適中,內裡嘅鮮蝦爽口彈牙。鮮肉一口小籠包、野菌竹笙餃以及蟹籽燒賣王,小籠包唔錯,皮薄,汁多,肉鮮🥟。野菌餃好大隻,餃皮晶瑩通透,口感煙韌,餡料則
蒜蓉粉絲蒸扇貝
名館筍尖蝦餃皇
鮮肉一口小籠包野菌竹笙餃以及蟹籽燒賣王,小籠包唔錯,皮薄,汁多,肉鮮🥟。野菌餃好大隻,餃皮晶瑩通透,口感煙韌,餡料則好豐富,有好多雜菜同雜菌粒🍄。燒賣反而一般,豬肉餡佔多,口感比較粉。
紫金醬蒸鳳爪
紫金醬蒸鳳爪,🐓鳳爪肥美,不過數量嗌一就真係得一隻,所以鍾意食嘅就建議嗌多啲。鳳爪好夠味,鹹香十足,XO醬比起豉汁蒸吸引好多。
櫻花蝦橋底混醬豬腸粉
櫻花蝦橋底混醬豬腸粉,豬腸粉係異常地大碟,有大約十嚿,完全係會塞飽個肚。味道亦無乜特別,因為就係平日嘅三色混醬,而菜名所述嘅櫻花蝦就失咗蹤🙈。
大良鮮奶一口酥
鑊仔生煎蓮藕餅大良鮮奶一口酥以及芝士鮮蝦春卷,炸物整體幾好,因為唔油👍。蓮藕餅以半塊為單位,剁豬肉入面加入蓮藕粒,口感爽爽的。🥛大良炸鮮奶外皮酥脆,鮮奶就如奶凍一樣嫩滑。芝士春卷呈長條形,餡料主要得蝦肉,無多餘嘅菜絲,但就唔太覺有芝士。
宮廷妃子笑
啤梨鹹水角以及宮廷妃子笑,兩款點心嘅口感有啲似,同樣係煙韌軟糯。🍐啤梨造型嘅鹹水角唔止得個樣,內裡爆哂餡,好惹味。宮廷妃子笑入面原來係流心奶黃,外形似荔枝,但就再的骰啲🍒。
銀湖天鵝酥
銀湖天鵝酥,🦢呢款點心打卡一流,天鵝造型好得意,而佢實際係酥餅嚟。酥皮好有層次,入面應該係紫薯蓉,口感厚實。
咖哩蒙古羊肉餅
咖哩蒙古羊肉餅,呢個點心幾有印度風味。🥘咖哩汁意外地幾辣,而薄餅薄得嚟原來係夾咗啲羊肉,但由於偏薄嘅關係,質感略嫌有啲硬。
紅菜頭煎鍋貼
紅菜頭煎鍋貼,本身無諗住食餃子,但見佢係紅菜頭,就一於試下。估唔到餃子嘅造型咁吸睛,餃皮加入咗紅菜頭製成,所以呈紫紅色💖。味道食落就係正常嘅餃子,但都煎得幾香口。
七彩鬆化蛋散
七彩鬆化蛋散,蛋散好正🥠,好後悔只係叫咗一次。蛋散細細件,成件都炸得好鬆化,而且淋上糖漿同碎碎,好睇又好食。
酥皮菠蘿餐包
酥皮菠蘿餐包,🍍菠蘿餐包造型經典,上面層脆皮雖然無茶記嗰啲烘到咁脆,但麵包夠軟,而且入面嘅餡甜甜哋,令人回味。
鎮江水晶餚肉
鎮江水晶餚肉,一口餚肉細細件,高湯啫喱同豬蹄肉嘅比例啱啱好🐷,配上鎮江香醋食,別具風味,又唔會重口味。
海南雞泡米線
海南雞泡米線,好掙扎嗌唔嗌麵食好🍜,因為驚會好大碗,但大家可以放心,米線份量大約係五啖就食得哂。米線湯底清淡唔油膩,麵質唔會太淋,海南雞肉身偏深色,但肉質都算滑。
腐竹鵪鶉蛋糖水
玫瑰奶皇糕以及腐竹鵪鶉蛋糖水,最後又點少得甜品呢?選擇唔多,但兩款都咁出色。🌹玫瑰奶皇糕好靚,軟硬適中,稍有嚼勁。至於腐竹糖水質素超高🤤,贏出面糖水舖九條街,腐竹煲到溶哂,糖水煮至奶白色,但同時亦能保持清徹。每啖糖水都好香,又唔會太甜🥚,我哋一人食咗兩碗!
總括嚟講,名館嘅點心放題好高質,款式多之外,仲要大部份都好食😋,造型又精緻。收費方面,星期一至五每位成人承惠$148,另加$8茶錢同加一,即係約$170。價錢唔算好抵,但我認為絕對係對得住個價錢,係有水準嘅心點🌟!
蒜蓉粉絲蒸扇貝
名館筍尖蝦餃皇