焼肉而今 by 富小路やま岸

Yakiniku JIKON by Tominokoji Yamagishi
之前去過呢間食午餐 覺得質素好好 所以又再食多次😆原來呢間餐廳既和牛係由東京有過百年歷史既和牛供應商 「日山蓄產」供應 主要供應薩摩A5和牛 每隻牛都有證書🤩A5黑毛和牛既lunch set由$290起 每個lunch set都會有茶碗蒸、昆布豚肉湯、漬物、牛腩大根、芝麻醬沙律、日本米飯🍚 享用完和牛之後仲會有一份黃豆粉蕨餅 十分豐富☺️唯一不足係個爐真係好熱 我拎住個夾反幾下d牛已經覺得隻手熟熟地咁😂😂🍴極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食 ($480)和牛總共有10片 份量都唔少😆 4款和牛分別係三角腹肉、西冷、肩胛、牛柳 三角腹肉同西冷既油脂平例極高 雪花十分多 和牛呈淡淡既粉紅色🫶 雖然肉味唔太濃 但係入口即融既感覺真係令人欲罷不能🥺薄切既肩胛肉油脂比例無咁高 但係油花分佈得好均勻 稍微燒熟之後 都係入口即化 而且肉味比較濃😋牛柳比較厚身 油脂比例最低 肉味濃 有d咬口但係肉質都幾嫩滑👍🏻🍴A5黑毛和牛赤身燒肉盛合定食 ($320)赤身顧名思義油脂比例無咁高 但係肉味就會比較濃❤️ 和牛份量同樣有10片👍🏻 4款赤身包括有後腰背肉、肩三角、橫隔膜、內側後腿肉後腰背肉同肩三角比起極上盛合既
之前去過呢間食午餐 覺得質素好好 所以又再食多次😆

🍴極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食 ($480)

極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食

🍴A5黑毛和牛赤身燒肉盛合定食 ($320)

赤身顧名思義油脂比例無咁高 但係肉味就會比較濃❤️

後腰背肉同肩三角比起極上盛合既和牛 明顯雪花少好多 牛肉亦都呈深紅色 但係始終都係A5和牛 雪花分佈其實都好均勻好靚☺️ 我尤其中意肩三角 雖然未去入口即化 但係肉質十分滑嫩 肉味濃得黎 又食到油脂既香味 真係好正🥹🫰🏻

橫隔膜同內側後腿肉都係厚切既 雪花更加少 但係肉味好濃😌 橫隔膜幾有咬口 有唔少肉汁 都幾香👍🏻 內側後腿肉肉質就比較扎實 我自己就覺得普普通通
A5黑毛和牛赤身盛合燒肉定食

我覺得呢個價錢食到咁高質素既A5黑毛和牛真係性價比幾高🫶🏻 大家都不妨去試下😆
A5黑毛和牛赤身盛合燒肉定食
  • A5黑毛和牛赤身燒肉盛合定食