餐廳: 沙田凱悅酒店咖啡廳
資訊:

2019-02-22 8348 瀏覽
今日來到位於大學站既沙田凱悅咖啡廳食自助餐,男人話呢間好似都幾唔錯,咁我地就去左呢間~一出lift門左手邊就係咖啡廳,環境都好大好寬敞, 燈光光亮,感覺好有生氣一來到我地就四周睇下有咩食,自助晚餐都有多款海鮮冷盤,分別有阿拉斯加長腳蟹、海螺、青口、海蝦etc. 星期五同週末仲會有埋龍蝦除了海鮮外,冷盤都會有刺身,壽司及冷麵~非常豐富熱盤有龍蝦,牛扒,羊架,花膠鮑魚,糖醋骨,魚,炒蜆,炒菜,通粉,pizza .....佢地每隔半小時就會有個限時推介※第一輪係三文魚籽蟹籽刺身飯架,不過要早d去先有,大約6點45分就會開始派~※第二輪係芝士磨菇焗龍蝦廚師會係龍蝦上面淋d白蘭地,令到龍蝦火光紅紅,呢下非常吸晴,跟住就聞到好香既龍蝦芝士味~芝士龍蝦好足料,啖啖磨菇粒同芝士蓉,廚師也十分細心,因龍蝦裏面仲有埋已拆殼既蟹夾肉,方便客人進食,讚呀羊羊架肉不肥不油也不so,再加上甜甜的薄荷啫喱,十分美味湯西洋菜湯夠晒清甜,好飲※第三輪係蠔皇鮑魚扣花膠伴脆米這個用料都不便宜,因為佢地用左鮑魚花膠再加特製蠔汁去整,再加埋脆米,真係口感十足※第4輪係火焰橙酒車厘子牛油蛋糕蛋糕上淋左d橙酒,然後點火,好靚呀師傅

一來到我地就四周睇下有咩食

自助晚餐都有多款海鮮冷盤,分別有
阿拉斯加長腳蟹、海螺、青口、海蝦etc.
星期五同週末仲會有埋龍蝦

除了海鮮外,冷盤都會有刺身壽司及冷麵~
非常豐富

佢地每隔半小時就會有個限時推介

※第一輪係三文魚籽蟹籽刺身飯架,
不過要早d去先有,大約6點45分就會開始派~

※第二輪係芝士磨菇焗龍蝦
芝士磨菇焗龍蝦

廚師會係龍蝦上面淋d白蘭地,令到龍蝦火光紅紅
,呢下非常吸晴,跟住就聞到好香既龍蝦芝士味
~

芝士龍蝦好足料,啖啖磨菇粒同芝士蓉

羊架肉不肥不油也不so,
再加上甜甜的薄荷啫喱,
十分美味

西洋菜湯夠晒清甜,好飲

※第三輪係蠔皇鮑魚扣花膠伴脆米
蠔皇鮑魚扣花膠伴脆米

這個用料都不便宜,
因為佢地用左鮑魚花膠
再加特製蠔汁去整,再加埋脆米,
真係口感十足

※第4輪係火焰橙酒車厘子牛油蛋糕
火焰橙酒車厘子牛油蛋糕

蛋糕上淋左d橙酒,然後點火,好靚呀

師傅仲加左d檸檬皮、橙皮同車厘子係蛋糕到,食到好香橙味,甜而不膩

甜品還有好多種類

有焦糖燉蛋,tiramisu, cheese cake, chocolate cake, strawberry cake etc.
佢地仲有埋啫喱、生果同雪糕~

香蕉pancake
朱古力醬
香蕉朱古力pancake

pancake可自己揀材料,香蕉又得、士多啤梨又得,揀2樣都得,同師傅講就可以了,佢會現場即整,醬汁也是自己選擇

本人就覺得香蕉朱古力pancake已經好夠了

自助餐包每位餐茶一杯
甘菊茶

我們揀了甘菊茶
甘菊茶正常花香味

員工都非常有禮,很好笑容

下次會再次光顧
芝士磨菇焗龍蝦