2020-04-18 676 瀏覽
今日和太太往觀塘智選假日酒店Walter Bistro食半自助餐。餐廳環境很高格調, 座位闊落舒適。餐廳食物有前菜壽司, 刺身、凍海鮮、主菜、自助區食物和甜品等, 分享一下先:壽司: 有蟹柳,三文魚、鰻魚、鮑片壽司和太卷。蟹柳壽司食落肉質鮮甜;三文魚壽司三文魚肉質鮮甜,飯粒軟綿;鰻魚壽司肉質肥美配上醬汁,口感大滿足;鮑片壽司食落爽口;最後太卷食落口感新鮮, 壽司整體飯粒軟綿, 食落新鮮可口。刺身: 有三文魚, 吞拿魚和帶子。三文魚和吞拿魚肉質新鮮;帶子食落鮮甜可口;刺身整體食落新鮮鮮甜, 口感十足。凍海鮮: 職員送上時我和太太嚇了一跳, 壽司盤好大份, 視覺一大享受;凍海鮮有蟹, 蟹鉗、龍蝦、生蠔、翡翠螺、蝦仁和青口。蟹肉質鮮甜味美;蟹鉗肉質鮮甜,食落啖啖肉, 而且廚師好細心已在蟹鉗位置事前下了刀, 所以十分容易拆開蟹鉗;龍蝦食落新鮮彈牙;生蠔食落有濃香海水和礦物味,食落鮮甜, 口感十足;翡翠螺食落彈牙;蝦食落彈牙鮮甜,最後青口食落爽口鮮甜;海鮮整體新鮮鮮甜, 口感一流。主菜我們點了西班牙黑毛朱配普羅旺斯雜燴和烤牛柳配新鮮時蔬。西班牙黑毛朱配普羅旺斯雜燴西班牙黑毛朱食落肉質軟腍, 肉味

主菜我們點了西班牙黑毛朱配普羅旺斯雜燴和烤牛柳配新鮮時蔬。西班牙黑毛朱配普羅旺斯雜燴西班牙黑毛朱食落肉質軟腍, 肉味香濃、普羅旺斯雜燴有薯蓉, 粟米仔和法邊豆, 薯蓉食落入口即熔, 粟米仔和法邊豆食落爽口鮮甜, 整份西班牙黑毛朱配普羅旺斯雜燴肉味香濃, 口感十足;烤牛柳配新鮮時蔬我們點了七成熟, 牛柳肉質鮮甜, 質感軟綿細緻, 入口即熔, 配上特製食落惹味, 口感滿足。

自助區有沙律區, 凍肉區、飲品區、咖喱牛腩、中湯、日式蒸蛋、炒雜菜、蜆和面包布甸。沙律區薯仔食落爽口, 配上千島醬食落開胃, 凍肉食落鹹度適中;飲品有蘋果汁和橙汁, 甜度適中;咖喱牛腩食落軟腍, 辣度十足;中湯有紅羅白青紅羅白湯和瘦肉茶樹菇燉湯, 前者溫度適中;後者瘦肉肉味香濃, 茶樹菇食落爽口,飲落味道鮮甜味美;日式蒸蛋入口即熔, 蛋味香滑, 蒸蛋內的蝦食落彈牙鮮甜;炒雜菜西蘭花食落爽脆;蜆食落鮮甜;最後面包布甸面包布甸熱度適中,面包軟綿、配上雲呢拿醬口感豐富。

甜品有雲呢拿焦糖燉蛋, 木糠布甸、桂花糕、意大利芝士餅、朱古力蛋糕和西瓜。雲呢拿焦糖燉蛋食落有雲呢拿香滑, 焦糖香脆, 燉蛋香滑, 入口即熔;木糠布甸甜度適中, 口感香濃;桂花糕食落甜度十足,有啖啖桂花清香;意大利芝士餅賣相吸引,食落香濃之餘, 有啖啖酒香;朱古力蛋糕味道香濃;最後西瓜食落新鮮鮮甜

最後食完甜品,有movepick雪糕。我試了雲呢拿;食落味道香滑, 甜度適中, 作結。酒店食物高質美味, 尤其刺身,主菜、凍海鮮和甜品,好高質素, 新鮮味美, 我和太太食了一頓高質美味半自助餐
咖喱牛腩和日式蒸蛋
瘦肉茶樹菇燉湯
壽司
刺身
凍海鮮
西班牙黑毛朱配普羅旺斯雜燴
烤牛柳配新鮮時蔬
雲呢拿焦糖燉蛋, 木糠布甸和桂花糕
2020-04-18