2018-05-01 830 瀏覽
今日5.1假期,同老公放假拍拖出去食餐好。突然想起早前參加孕婦分娩球班前係深水埗食野,發覺該處有好多高質素但價錢親民既小店。即時上OR搵下美食,見到呢間既米紙卷同越式法包好吸引,決定動身前往尋美食。去到1點左右,已經有6,7人係門口排隊。入面員工見到我粗身大細,好窩心問我使唔使比張椅子坐底休息下😍等左二十分鐘就有位可以入去,我要左一碗"蟹膏蕃茄湯檬",老公要"豬肉撈檬"。另外點了"米紙蝦卷"同"凍既越南滴漏咖啡"。最後再叫了"越式法包"同"班蘭綠豆糕"外賣拎走。先黎"米紙蝦卷":用上蕉葉包住米紙卷,非常有風味,食起黎方便又衛生。平時會沾醋食,呢間配上小店既醬,類似沙爹醬,入面有碎花生粒同幾條蔬菜,好香好甜,但又唔會好咸好濃,我地每食完一啖,就加一匙醬上去米紙卷再食,食完唔會口渴,唔錯。凍越南滴漏咖啡:我以前係其他小店飲過一次,非常鍾意。所以今次強烈要求老公點呢個黎飲(原本老公點了普通凍咖啡,我話係越南小店食野,緊係配番一杯越南滴漏咖啡啦😜) 。大肚既我雖然唔可以飲咖啡,但見住咖啡一滴一滴咁落入練奶中,亦非常治療😍😍老公見我冇得飲好可憐,比咖啡我聞一聞止癢😅😅混左練奶既咖啡味道好香甜。但

凍越南滴漏咖啡:我以前係其他小店飲過一次,非常鍾意。所以今次強烈要求老公點呢個黎飲(原本老公點了普通凍咖啡,我話係越南小店食野,緊係配番一杯越南滴漏咖啡啦😜) 。大肚既我雖然唔可以飲咖啡,但見住咖啡一滴一滴咁落入練奶中,亦非常治療😍😍老公見我冇得飲好可憐,比咖啡我聞一聞止癢😅😅混左練奶既咖啡味道好香甜。但老公覺得味道偏濃。

"蟹膏蕃茄湯檬"出場:好得意呀,蟹膏係加左蛋去整,睇落好似豆卜入面咁既樣,食落有蛋味有蟹肉味,但唔覺有蟹膏味。湯底望落好清,但味道好有特色,好香,而且小店將金不換切碎放入碗中,食既時候又方便,香味又出到,讚👍🏻👍🏻👍🏻最重要食哂成碗都唔會口渴,正👍🏻👍🏻👍🏻

輪到老公既"豬肉撈檬"出場:係老公不為意間偷食了一件豬肉。。。係。超。級。好。味。。。豬肉微暖,絕對不硬不老,醬汁香甜,但又唔會蓋哂豬肉味。極力推介👍🏻👍🏻👍🏻

返到屋企再食"越式法包":同老公share一半。我地都係第一次食越式法包,我本身鍾意食法包,拎到返屋企個法包仲係脆身,讚👍🏻入面有我愛既酸菜、青瓜、芫茜......配埋扎肉同肉鬆,整體感覺唔錯。但同湯檬相比,後者較出色。

最後食埋"班蘭綠豆糕":因為天氣成30度,拎返屋企已經有d溶🙈🙈即時放入雪櫃。隔一陣拎出黎,打開蕉葉,見到顏色翠綠既班蘭有兩層,中間夾住一層綠豆糕。由於大肚關係,我盡量避開食綠豆個層(因綠豆太涼),但都沾到少許。入口感覺係好清新,好香,唔會太濃,好天然既感覺,絕對唔係食用精油既假味道,絕對係必食產品。開始後悔點解只買一件返屋企咁少......

越南滴漏咖啡
蟹膏蕃茄湯檬