2020-06-01 909 瀏覽
呢晚又同阿媽出街食飯撐枱腳,我揀幸屋係因為見到佢唔止得拉麵食,而且仲有丼飯,咁阿媽就一定啱食☺️。幸屋裡裡外外嘅環境裝修都別俱日式居酒屋嘅型格,牆身貼咗好多和風海報🏮。餐廳面積比起平日嘅拉麵店大,樓底亦特別高,我哋唔係坐高枱,都算坐得舒服吖。食物選擇幾多,拉麵有六至七款揀,湯麵同沾麵都有;而丼飯就有四款揀。另外,仲有各式各樣嘅小食同串燒。價錢方面,我認為都算合理同相宜,二人套餐更抵,但要睇下啱唔啱食👍。我哋叫咗一個沾麵、一個丼飯同兩款小食,無另加飲品。因為餐廳有提供熱茶🍵,而且姐姐仲會不停添水。題外話,佢哋服務真係超超超好,勁有禮貌、勁好笑容,令人成個感覺好舒服!特濃魚介醬油沾麵🍜($98),如果食麵的話,就有以下各個選項,包括麵條類別(幼麵/粗麵)、軟硬度(特硬/硬/正常/軟)、湯的濃度(特濃/濃/正常)、叉燒選擇(叉燒BBQ/御屋Mix/豚角煮Pork Belly),以及要唔要、要幾多濃香油、青蔥同椰菜。答完題目先有得食🤣。沾麵條我要咗正常硬度粗麵,麵條口感彈牙,而且每條分明,唔會痴埋變作一餅。我要咗熱麵,廢事咁快整凍個湯。🐷肉方面,我見到豚角煮就太興奮,即刻點咗,但後尾先發現原來有
特濃魚介醬油沾麵
沾麵條我要咗正常硬度粗麵,麵條口感彈牙,而且每條分明,唔會痴埋變作一餅。我要咗熱麵,廢事咁快整凍個湯。🐷肉方面,我見到豚角煮就太興奮,即刻點咗,但後尾先發現原來有混合,有混合我一定叫,可以食多款口味嘛。豚角煮都好食,但略嫌份量少咗啲。依款沾麵嘅配料仲有黑木耳。
特濃魚介醬油沾麵
麵條同餸OK,而我最欣賞嘅就係個特濃魚介醬油湯🐟,味道真係超濃,雖然偏鹹,但唔會令你有抗拒嘅感覺。湯頭夠熱,所以魚湯唔會腥,好惹味啊🤤。不過最後因為已經飽,所以無叫店員加湯飲埋佢。
鰻魚飯
鰻魚飯🍚($93),餐廳用料毫不吝嗇,用上原條鰻魚,所以一定唔會唔夠喉😜。蛋有得揀溫泉蛋或者糖心蛋,媽要咗前者,啱撈飯嘛。我自己本身唔鍾意食鰻魚,所以無特別Comment;不過佢係我媽至愛。我睇佢食嘅反應就知道好唔好食,佢三扒兩撥就全碗清哂呢!同時,我見啲飯亦好夠汁。
炸雞
炸雞🍗($38),炸雞有三大嚿,佢真係能夠做到外脆內嫩嘅效果;而且炸皮唔厚,並帶有味粉,食落好滋味,同平日好乾身嗰啲唔同😉。
和風餃子
和風餃子🥟($38),餃子有四隻,最特別嘅地方係有塊薄薄嘅煎皮將餃子連埋一齊。唔止外觀吸引,食落仲好脆好正;而餃子本身個餡亦都做得唔錯。
總括嚟講,連我呀媽都有讚冇彈嘅一餐就知有幾高質😋。食物味道、餐廳環境同服務均令人滿意,幸屋能夠俾人一種幸福小屋嘅感覺🏡。有機會嘅話我一定會再嚟!
2020-05-16
炸雞