2024-01-18 276 瀏覽
黎緊這個星期日去跑馬拉松,  跑步上兩星期已密密練, 今晚要加添營養, 食番個成吉思汗烤肉補補先 !約了戰友去 銅鑼灣  燒肉酒場. 餐廳以酒做招徠生意,  提供酒品真不少,   愛品酒朋友的天堂.    餐廳面積中型, 設有開放式廚房, 師傅們正為客人安排食物, 環境衛生都及格.   主打北海道燒肉,   安格斯和牛, 澳洲羊扒.   餐廳抽氣糸統不錯, 每檯客燒物也不會太大油煙味.抽風筒及那特製圓拱形燒烤鍋, 要記一功.   我們準備跑賽, 今晚不飲酒, 叫了 桂花烏龍水果茶, 內有百香果, 味道清甜又冰凍.  服務員送上彩色餐牌,  和牛盛合, 最合我們心意. 羊肉  也好吸引.落了單,  檯上爐具,  燒烤用具,  抹手紙也送齊.椰菜沙律, 爽口帶少辣, 吃得精神.醬汁,  檸檬, 重有 wasabi. 食雞肉對肌肉好, 點了  炭火雞腿,  無骨淨雞腿肉, 先到先燒,  雞腿肉好嫩滑, 用上竹炭調教, 有點像烏賊, 好有趣.羊頸柳,  我們比較少食.  感覺比羊架好肉. 容易燒熟, 無羊騷味, 脂肪吾多, 好好食. 此時, 和牛盛盒, 大蝦, 野菜盆, 也送杰來了.   大蝦
約了戰友去 銅鑼灣  燒肉酒場
抽風筒及那特製圓拱形燒烤鍋, 要記一功.
服務員送上彩色餐牌,  和牛盛合, 最合我們心意.
羊肉  也好吸引.
落了單,  檯上爐具,  燒烤用具,  抹手紙也送齊.
椰菜沙律, 爽口帶少辣, 吃得精神.
醬汁,  檸檬, 重有 wasabi.
食雞肉對肌肉好, 點了  炭火雞腿,  無骨淨雞腿肉,
炭火雞腿
羊頸柳,  我們比較少食.  感覺比羊架好肉.
羊頸柳
容易燒熟, 無羊騷味, 脂肪吾多, 好好食.
此時, 和牛盛盒, 大蝦, 野菜盆, 也送杰來了.
野菜盆
大蝦 已開邊, 洗得好乾淨.
蝦勁大隻
慢慢燒, 再轉兩轉,  待熱變紅.
蝦勁大隻, 頭有膏, 蝦肉彈牙,  好鮮甜啊.
和牛盛盒, 好精采,  有和牛肉眼, 和牛西冷, 和牛背峰, 和牛三角胸小排, 和牛肩.
和牛盛盒: 和牛肉眼, 和牛西冷, 和牛背峰, 和牛三角胸小排, 和牛肩
和牛肉眼, 牛味濃郁, 肉質細嫩, 加上南瓜片齊食, 真滋味.
和牛西冷, 肉質緊實, 牛味濃, 食得理想.
和牛肩, 和牛三角胸小排, 色澤靚,  脂肪比較少, 同 翠玉瓜一起食, 減少油膩感.
大家吃得好享受之餘.  服務員又介紹我們試一碗 羊湯茶漬飯, 他說可以兩人一碗, 羊肉片份量多, 口感滑,
羊湯茶漬飯
加上紫菜及茶漬湯飯, 真係好味道, 比拉麵更好食.
燒肉酒場, 做得好老實, 烤肉烤蝦質料上成,  我們賽跑後又會再來.
炭火雞腿
羊頸柳