2019-10-24 378 瀏覽
今日同大學同學gathering。住太和既同學話有間火鍋店唔錯,所以大家好快就決定左去依間食。依間店,位置比較隱蔽,係開係內街,但都有唔少熟客仔光顧。湯底我哋叫左胡椒豬肚鮮雞窩:個窩超多胡椒,一上窩,大家己經急不及待甘 潷左碗湯底嚟試左先。個湯真係好正,重胡椒味得嚟但唔會好辣,雞肉新鮮嫩滑。佢個湯底本身有紅白蘿蔔同粟米,如果本身打算叫依D既,可以食左湯底既先,唔夠皮先再叫都唔遲。我哋分別叫左至尊牛三拼,唧唧魚麵,豬潤,脆肉鯇片,手打四寶丸,自製脆響鈴同埋一D蔬菜。至尊牛三拼:三拼係牛柳粒,牛脷同埋牛頸脊。牛柳粒比較厚身,所以要滾既時間會長D,但相對地,佢比較有咬感同味濃。牛脷就易熟而且好爽口。牛頸脊就快熟而且嫩滑。各有特色。唧唧魚麵:其實似我地平時攪碎左既鯪魚肉係個唧唧袋入邊,一唧出嚟,手勢好既就成麵,手勢唔好既就一段段。都幾好玩,有得玩有得食。豬潤:豬潤新鮮乾淨,食落口好粉嫩味濃。但豬潤火喉同時間既掌握,好影響塊豬潤好唔好味。脆肉鯇片:係度既脆肉鯇片真係直得一讚,好太塊而且厚薄適中,食落口爽脆得嚟又有滿足感。四寶丸:四寶丸比平時買既濃味&彈牙。自製脆響鈴:唔使特別多講,一睇個外形己經
依間店,位置比較隱蔽,係開係內街,但都有唔少熟客仔光顧。
湯底我哋叫左胡椒豬肚鮮雞窩:

至尊牛三拼:

三拼係牛柳粒,牛脷同埋牛頸脊。
唧唧魚麵:

豬潤:

脆肉鯇片:

四寶丸:

四寶丸比平時買既濃味&彈牙。
自製脆響鈴:

唔使特別多講,一睇個外形己經知道係自製,暫未見過出而有係種外形。響鈴爽脆,吸左湯底,好濃味。

2019-10-22
  • 至尊牛三拼