2020-12-28 55 瀏覽
不少嘅 Restaurant & bar 呢段時間, 都開始做緊疫市優惠,見呢段時間L'amour 係試業, 又有優惠, 所以就幫襯試吓, 成間餐廳嘅食物同飲品都好令人驚喜, 眼前一亮啊~因為我同朋友都唔飲得好苦味關係, 我地嗌咗杯Puppy love  Dream (Cocktail) 試, 兩杯都係餐廳Signature, 所以會有個大氣泡係杯上,好得意!Pubby love 嘅顏色好有層次,飲到底都仲係顏色分明有三層, 好厲害!而味道方面, 就稍為甜咗少少.而Dream 就似係用咗Cider, 非常易入口。我地一人嗌左一個主菜,平時餐廳嘅大碟通常裝嘅食物比較細份,但呢間餐廳非常足料。香煎北海道帶子黑松露薏米飯,用Risotto 方式煮薏米, 即係Orzotto (Pearl Barley).第一次食,食落嘅薏米係粒粒分明, 帶嚼口,仔細食都會食到薏米味,比起以澱粉為主的意米利米更健康。而個黑松露忌廉醬煮得味道剛剛好,帶子大大粒, 好鮮甜, 煮得剛好, 不會過熟。蒜片辣椒蟹肉扁意粉蟹肉平均混在扁意粉當中,所以啖啖都係有蟹肉,感覺非常足料,味道同意粉嘅口感都係冇得彈, 只係越食就覺得
不少嘅 Restaurant & bar 呢段時間,
都開始做緊疫市優惠,
成間餐廳嘅食物同飲品都好令人驚喜, 眼前一亮啊~

因為我同朋友都唔飲得好苦味關係,
兩杯都係餐廳Signature,
所以會有個大氣泡係杯上,好得意!
Pubby love 嘅顏色好有層次,
飲到底都仲係顏色分明有三層, 好厲害!
而味道方面, 就稍為甜咗少少.
而Dream 就似係用咗Cider, 非常易入口。

我地一人嗌左一個主菜,
平時餐廳嘅大碟通常裝嘅食物比較細份,
但呢間餐廳非常足料。
香煎北海道帶子黑松露薏米飯,
第一次食,
食落嘅薏米係粒粒分明, 帶嚼口,
仔細食都會食到薏米味,
比起以澱粉為主的意米利米更健康。
而個黑松露忌廉醬煮得味道剛剛好,
帶子大大粒, 好鮮甜, 煮得剛好, 不會過熟。

蒜片辣椒蟹肉扁意粉
蟹肉平均混在扁意粉當中,
所以啖啖都係有蟹肉,
感覺非常足料,
味道同意粉嘅口感都係冇得彈,
只係越食就覺得油份會重咗少少, 非常飽肚。

甜品方面, 餐廳做得很精緻, 份量不大,
我地試左焦糖蘋果雪糕
雪糕很軟滑, 甜甜的, 配上焦糖的微澀味就很Balance,
蘋果片每片切得很薄, 廚房刀法很夠好啊!

呢餐食得貴貴地, 但係好滿足,
好似去左一趟旅行咁~
焦糖蘋果雪糕
香煎北海道帶子黑松露薏米飯
蒜片辣椒蟹肉扁意粉
Puppy love (穿泡後)
Dream (穿泡前)
2020-12-22
焦糖蘋果雪糕
香煎北海道帶子黑松露薏米飯
蒜片辣椒蟹肉扁意粉
Puppy love (穿泡後)
Dream (穿泡前)